Bazidiocarpul: cărnos, la început convex, turtit la maturitate, de 4-8(12) cm diametru; cuticula la început netedă, catifelată, ulterior fisurată, gălbui-maronie, brun închis
Tuburile: lungi de 6-12 mm, prin apăsare sau secţionare îşi schimbă culoarea în albastru; porii, neregulaţi, cu diametrul de 0,5-1 mm, au colorit galben-limoniu, ulterior galben-oliv până la maroniu
Piciorul: robust, îngroşat; gălbui, acoperit mai ales la partea inferioară, cu numeroase puncte foarte fine roşii-portocalii; are înălţimea de 4-8 cm şi grosimea de 1-3 cm; se colorează în albastru-negricios prin atingere; prin tăiere sau prin secţionare, întreaga suprafaţă expusă se colorează în albastru închis
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: ectomicorizantă; creşte solitar sau împrăştiat în pădurile de foioase (mai ales în asociaţie cu Fagus, Quercus), uneori şi în cele de conifere
Specii similare:
• Sutorius luridiformis, la care stratul sporifer are iniţial colorit portocaliu, apoi roşu aprins şi în final brun-ruginiu
• Caloboletus calopus, la care piciorul este galben în partea superioară, roşu-portocaliu în partea inferioară, uneori cu reţea
• Boletus badius, la care cuticula are colorit mai închis, brun-castaniu, brun închis şi este greu separabilă de carne
• Rubroboletus satanas, la care pălăria este mai albicioasă; piciorul, îngroşat la bază, cu colorit galben, este acoperit cu o reţea roşie aprins cu aspect reticulat
• Gyroporus cyanescens, la care pălăria are colorit mai deschis, galben murdar, palid oliv; stratul sporifer are colorit alb-gălbui
Dăunători: este atacată uneori de dăunători, în special de limacşi; este parazitată de o altă ciupercă, Hypomyces hyalinus
Comestibilitate: carnea de culoare galbenă în pălărie şi în partea superioară a piciorului şi roşiatică la baza acestuia, în contact cu aerul se colorează destul de repede în albastru închis; deşi este considerată comestibilă, nu este recomandat consumul acestei ciuperci, deoarece acumulează în cantităţi importante arsen
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu