Macro mushroom
|
Agaricus macrosporus (F.H. Møller & Jul. Schäff.) Pilát 1951, Agaricus osecanus Pilát 1951
|
Comestibilă condiționat
|
Agaricaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (bună), în urma gătirii; exemplarele tinere poti fi consumate crude în salate
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie
ECOLOGIE: saprofită; creşte solitar sau în grupuri, pe soluri calcaroase sau bogate în nutrienți, prin pajiști, rariști de pădure, margini de drumuri
SPECII SIMILARE: Agaricus campestris, la care piciorul este albicios, cu un inel subţire, nepersistent; Agaricus xanthodermus, la care carnea albă, cu miros de fenol, se colorează imediat în galben prin rupere la baza
|
piciorului; Agaricus campestris, la care piciorul are un inel dublu, iar carnea din pălărie se îngălbenește prin rupere
BAZIDIOCARPUL: la început semisferic, conic-convex, mai târziu plan-convex la aplatizat, de 10-20 (30-40) cm diametru; cuticula inițial ușor floculoasă, albă la crem, apoi netedă, ulterior fisurată în plăci piramidale,palid brun-gălbuie, ocru la centru, uneori pe margine cu resturi neregulate de văl
|
CARNEA: cu miros slab de migdale și gust plăcut de nuci, se colorează încet în roziu prin tăiere (mai ales la baza piciorului); se poate conserva prin uscarea feliilor tăiate
|
LAMELELE: foarte dese; inițial alb-rozii, palid rozii, cenușiu-lila, apoi brun-roșcat închis la brun închis
PICIORUL: cilindric, adesea îngroșat la bază, grosier floculos dedesubt, cu inel lat (până la 30 mm diametru), gros; înalt de 5-10 cm și gros de 25-35 mm
|
Referinţe: | |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526 |
● | Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe. Bloomsbury Publishing Plc.: 32 |
● | Knudsen H. & Vesterholt J. (eds) (2008). Funga Nordica. Nordsvamp, Copenhagen: 1-966 |
● | Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer. Éditions Sud Ouest: 272 |
● | Noordeloos M.E., Kuyper Th.W, Vellinga E.C. (eds) (2001). Flora Agaricina Neerlandica. Critical monographs on families of agarics and boleti occurring in the Netherlands. A.A. Balkema Publishers: 49-50 |
● | Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu