duminică, 18 decembrie 2022

Russula vesca

Bare-toothed Russula, Flirt
Russula mitis Rea 1922, Russula vesca f. major (Bon) Bon 1988, Russula vesca f. pectinata Britzelm. 1896

 
 Comestibilă
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), atât în stare crudă (în salate), cât și gătită
FRUCTIFICAȚIE: mai-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri pe solul pădurilor de conifere sau de foioase
SPECII SIMILARE: Russula cyanoxantha, la care cuticula are colorit foarte variabil, aproape întotdeauna cu reflexe violet-verzui; Russula aurora, la care cuticula este rozie, mai deschisă la centru; Russula heterophylla, la care cuticula are colorit verzui, verde-gălbuie, verde-

oliv; Russula aurea, care are lamelele crem-albicioase, cu muchia aurie
BAZIDIOCARPUL: inițial semisferic, apoi convex și mai târziu aplatizat, de 5-12 cm diametru; cuticula ușor separabilă, mai scurtă, lăsând descoperită carnea albă de pe margine, brun-ocru, brun-roșcată, roz-maronie, rar verzuie
LAMELELE: adnate, fragile, uneori bifurcate; albe, mai târziu adeseori cu pete ruginii, cenușii sau maronii înspre margine

Russula vesca DSC66862

Russula vesca DSC66857

Russula vesca DSC66868

CARNEA: albă, cu miros plăcut de alune sau de nuci; se poate usca, prăji în ulei, folosi ca ingredient în papricaș, tocănițe cu usturoi

PICIORUL: cilindric; alb, ulterior cu pete ruginii, înalt de 3-9 cm, gros de 2-3 cm

Referinţe:
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 277
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 415
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 229
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 173
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 185-186
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 503
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 287
Sánchez Rodríguez J.A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 170

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu