marți, 3 ianuarie 2023

Russula aurea

Gilded brittlegill
Agaricus aureus (Pers.) Pers. 1801, Russula aurata Fr. 1838, Russula esculenta Pers. 1796

 
 Comestibilă
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (bună) și în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: se dezvoltă solitar sau în grupuri, în locuri umede, pe solul pădurilor de conifere și de foioase
SPECII SIMILARE: Russula melliolens, la care lamelele și piciorul se pătează cu timpul în maroniu; Russula vinosa, care are cuticula pruinoasă la margine; Russula maculata, la care piciorul este maroniu la bază și se brunifică la atingere
CARNEA: albă, cu nuanțe gălbui sub cuticulă

BAZIDIOCARPUL: inițial emisferic, apoi întins şi ușor adâncit la centru, cu diametrul de 4-9 cm; cuticula puțin separabilă înspre margine, roșu-portocalie, roşu aprins, cu colorit galben-auriu, galben-limoniu la centru
LAMELELE: adnate; inițial crem-albicioase cu muchia limonie, ulterior gălbui-ocru
PICIORUL: cilindric, ușor îngroșat la bază, spongios, albicios sau galben-limoniu; înalt de 3,5-8 cm și gros de 1,5-3 cm

Russula aurea DSC124259

Russula aurea DSC144057

Russula aurea DSC124258
Russula aurea DSC144055





Referinţe:
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto funghi. Cercarli, riconoscerli, raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 1-352
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 175
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 523
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 1-330
Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 166

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu