joi, 5 ianuarie 2023

Russula fellea

Geranium brittlegill, Geranium-scented Russula
Agaricus felleus Fr. 1821

 
 Necomestibililă
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: necomestibilă, ca urmare a gustului foarte amar; prin ingerare pot apărea tulburări digestive
FRUCTIFICAȚIE: septembrie-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar, pe solul pădurilor de foioase (mai ales de Fagus), mai rar de conifere
SPECII SIMILARE: Russula ochroleuca, la care cuticula este gălbuie, galben-limonie, separabilă pe 2/3 din rază
CARNEA: amară, cu miros de compot de mere sau de Pelargonium; albă, apoi gălbuie

BAZIDIOCARPUL: la început emisferic, apoi convex și ulterior întins, cu diametrul de 4-6 (9) cm; cuticula palid gălbui-maronie, palid gălbui-ocru, gălbuie, mai deschisă înspre margine, separabilă la margine
LAMELELE: adnexe; la început albicioase, crem deschis, apoi palid gălbui
PICIORUL: inițial albicios, apoi crem, palid ocru; înalt de 2-7 cm și gros de 1-3 cm

Russula fellea DSC127856

Russula fellea DSC128289

Russula fellea DSC128291
Russula fellea DSC128286

Russula fellea DSC127854

Russula fellea DSC128290

Referinţe:
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Knudsen H., Vesterholt J. (2008). Funga Nordica. Copenhagen, Nordsvamp: 1-965
Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer: Alle Speisepilze mit ihren giftigen Doppelgängern. Kosmos: 1-727
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 1-330

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu