Russula curtipes
|
Russula curtipes F.H. Møller & Jul. Schäff. 1935
|
Comestibilă condiționat
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră)
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau împrăștiat, pe solul pădurilor uscate de Fagus
SPECII SIMILARE: Russula alutacea, care are lamelele groase, distanțate; Russula mustelina, care are lamelele dese, puternic bifurcate, crem-albicioase; Russula faginea, la care piciorul are pete ocru-maronii; Russula romellii, la care cuticula se separă pe 1/3 din rază, lăsând descoperită carnea galben-limonie
|
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, apoi aplatizat și ulterior adâncit la centru, cu diametrul de 3-10 (12) cm; cuticula neseparabilă, roșu-vineție, roșu-maronie, cu colorit mai deschis în centru (ocru, verzuie)
LAMELELE: adnate, fragile; crem, apoi ocru-gălbui, se colorează în maroniu la atingere
PICIORUL: alb, ulterior ușor maroniu la bază; înalt de 3-6 cm și gros de 1-2,5 cm
|
Referinţe: | |
● | Knudsen H., Vesterholt J. (2008). Funga Nordica. Copenhagen, Nordsvamp: 1-965 |
● | Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu