Copper brittlegill
|
Rusula rubriceps (Kauffman) Singer 1943, Russulina decolorans (Fr.) J. Schröt. 1889
|
Comestibilă condiționat
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră)
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri, pe solul pădurilor de conifere, mai ales sub Picea abies printre tufele de afin
SPECII SIMILARE: Russula aurea, care are piciorul și muchia lamelelor galben-limonii; Russula paludosa, la care cuticula este roșie ca zmeura, cu pete mari crem
CARNEA: albă, prin tăiere se înroșește ușor, apoi se înnegrește
|
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, apoi ușor adâncit la centru, cu diametrul de 5-11 cm; cuticula puțin separabilă pe 1/2 din rază, roz-portocalie, portocaliu-maronie, roșu-portocalie, cărămizie, purpurie
LAMELELE: adnexe; inițial alb-gălbui, ulterior ocru, se înnegresc cu timpul la margine
PICIORUL: cilindric sau ușor îngroșat la bază; alb, apoi cenușiu-negricios; înalt de 6-12 cm și gros de 1-2,5 cm
|
Referinţe: | |
● | Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 387 |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526 |
● | Knudsen H., Vesterholt J. (2008). Funga Nordica. Copenhagen, Nordsvamp: 1-965 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 285 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu