miercuri, 4 ianuarie 2023

Russula decolorans

Copper brittlegill
Rusula rubriceps (Kauffman) Singer 1943, Russulina decolorans (Fr.) J. Schröt. 1889

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră)
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri, pe solul pădurilor de conifere, mai ales sub Picea abies printre tufele de afin
SPECII SIMILARE: Russula aurea, care are piciorul și muchia lamelelor galben-limonii; Russula paludosa, la care cuticula este roșie ca zmeura, cu pete mari crem
CARNEA: albă, prin tăiere se înroșește ușor, apoi se înnegrește

BAZIDIOCARPUL: inițial convex, apoi ușor adâncit la centru, cu diametrul de 5-11 cm; cuticula puțin separabilă pe 1/2 din rază, roz-portocalie, portocaliu-maronie, roșu-portocalie, cărămizie, purpurie
LAMELELE: adnexe; inițial alb-gălbui, ulterior ocru, se înnegresc cu timpul la margine
PICIORUL: cilindric sau ușor îngroșat la bază; alb, apoi cenușiu-negricios; înalt de 6-12 cm și gros de 1-2,5 cm

Russula decolorans DSC64499

Russula decolorans DSC64488



Referinţe:
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 387
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Knudsen H., Vesterholt J. (2008). Funga Nordica. Copenhagen, Nordsvamp: 1-965
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 285

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu