Crowded Russula, Reddening Russula
|
Russula nigricans var. densifolia (Secr. ex Gillet) Bataille 1908
|
Necomestibililă
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: necomestibilă, datorită gustului foarte acru, care nu dispare prin gătire
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar, împrăștiat sau în grupuri, pe soluri calcaroase, în special în pădurile de conifere, dar și în cele mixte sau de foioase
SPECII SIMILARE: Russula adusta, care are lamelele groase distanțate, iar carnea, prin tăiere, se colorează încet în palid roşiatic, apoi în gri şi ulterior în negru; Russula albonigra, care are lamelele groase, distanţate,
|
iar carnea, prin tăiere, se colorează direct în negru
BAZIDIOCARPUL: la început convex, apoi întins, ușor adâncit la centru, cu diametrul de 3-8 (15) cm; cuticula alb murdar, palid maronie, palid gălbui-maronie, cenușiu-maronie, mai deschisă înspre margine, separabilă, la maturitate brun-negricioasă
LAMELELE: adnate sau ușor decurente; dese, subțiri, inegale dar nebifurcate; albicioase, mai târziu crem; prin rupere, mai întâi se înroșesc, apoi, după mult timp, se înnegresc
|
CARNEA: groasă, cu gust acru; albicioasă, în secțiune se înroșește ușor, apoi se colorează în brun-cenușiu și în final înnegrește
|
PICIORUL: robust; albicios, se pătează cu timpul în maroniu; înalt de 3-6 cm și gros de 1-2 cm
|
Referinţe: | |
● | Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 90 |
● | Knudsen H., Vesterholt J. (2008). Funga Nordica. Copenhagen, Nordsvamp: 1-965 |
● | Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer: Alle Speisepilze mit ihren giftigen Doppelgängern. Kosmos: 1-727 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 1-330 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu