miercuri, 4 ianuarie 2023

Russula badia

Burning brittlegill
Russula friesii Bres. 1929

 
 Necomestibililă
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: necomestibilă, datorită gustului foarte piperat și a mirosului de rășină
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau împrăștiat, pe soluri acide, sub conifere, în zona de munte
SPECII SIMILARE: Russula integra, la care lamelele albe se colorează în ocru intens; Russula emetica, la care pălăria roșu-sângerie are carnea roșie sub cuticulă; Russula atropurpurea, la care piciorul alb, se colorează în cenușiu

BAZIDIOCARPUL: inițial cărnos, convex, mai târziu ușor adâncit la centru, cu diametrul de 6-15 cm; cuticula cu colorit roșu aprins, roșu-castaniu, roșu-vinețiu, negru-purpuriu, uneori decolorată (ocru, rozie, brun-roșcată cu pete), separabilă pe 1/2 din rază
LAMELELE: fragile; albe, mai târziu ocru, uneori roșiatice la margine
PICIORUL: cilindric, ușor îngroșat la bază; alb, adesea cu nuanțe vineții sau roșiatice; înalt de 4-9 cm și gros de 1,5-3 cm

Russula badia DSC128992

Russula badia DSC129004

Russula badia DSC129000

Referinţe:
Knudsen H., Vesterholt J. (2008). Funga Nordica. Copenhagen, Nordsvamp: 1-965
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 1-330

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu