duminică, 15 ianuarie 2023

Russula paludosa

Tall bog Russula
Russula integra var. paludosa (Britzelm.) Singer 1923

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (bună), numai dacă este gătită
FRUCTIFICAȚIE: iunie-septembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar, împrăștiat sau în grupuri, pe solurile pădurilor de conifere, prin turbării, locuri mlăștinoase, printre pernițele de mușchi, mai ales printre tufele de Vaccinium myrtillus, în zona montană (sub Pinus, Picea)
SPECII SIMILARE: Russula badia, care are pălăria roșu-castanie, negru-purpurie, iar carnea miroase a rășină;

Russula decolorans, care are pălăria portocaliu-maronie, roz-portocalie, roșu-portocalie, iar carnea se înnegrește ușor prin tăiere; Russula emetica, care are pălăria roșu-sângerie, iar carnea este roz sub cuticulă
BAZIDIOCARPUL: cărnos, la început convex, apoi întins, ușor adâncit la centru, cu diametrul de 4-17 cm; cuticula vâscoasă pe vreme umedă, separabilă pe 1/2 din rază, roșu-portocalie, portocaliu-ocru, uneori la centru crem-ocru

Russula paludosa DSC64561

Russula paludosa DSC126522

Russula paludosa DSC64563

CARNEA: inițial tare, de culoare albă, apoi spongioasă, cu nuanțe cenușii; sub cuticulă este palid rozie până la roșiatică
LAMELELE: adnexe la ușor decurente; iniţial albe, apoi palid ocru

PICIORUL: cilindric sau ușor îngroșat la mijloc; albicios, uneori cu nuanțe roșiatice; foarte lung în comparație cu diametrul pălăriei; înalt de 10-15 (20) cm şi gros de 1-3 cm

Russula paludosa IMG22981

Russula paludosa IMG21346

Russula paludosa IMG21344

Referinţe:
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 389
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Læssøe T. (2000). Manuales de Identificación - Hongos. Ediciones Omega: 128
Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 282

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu