marți, 25 decembrie 2018

Russula adusta

Winecork brittlegill
Agaricus adustus Pers. 1801, Omphalia adusta (Pers.) Gray 1821, Russula nigricans Fr. 1838

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), cu valoare alimentară foarte redusă, poate cauza tulburări gastro-intestinale în urma consumului
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri mici, cel mai adesea pe solul pădurilor de conifere (sub Picea abies), uneori şi a celor de amestec
SPECII SIMILARE: Russula densifolia, care are lamelele mai dese; prin rupere, se înroşesc, ulterior se înnegresc; Russula albonigra, care are lamelele groase, distanţate;

prin rupere, se înnegresc direct, fără a se mai înroşi în prealabil
BAZIDIOCARPUL: cărnos, iniţial convex, apoi aplatizat, uşor adâncit la centru, dur, casant, cu diametrul de 5-12 (15-20) cm; cuticula lucioasă, netedă, alb murdar, crem, bej-maronie, apoi maronie, mai închisă la culoare în zona centrală, la maturitate negricioasă, greu separabilă (până la 1/3-1/4 din rază)

Russula adusta DSC149486

Russula adusta DSC149491

Russula adusta DSC146767

CARNEA: foarte tare, albicioasă, nu foarte gustoasă, emană prin rupere un miros puternic de butoi vechi şi se colorează în cenuşiu după o lungă perioadă de timp
DĂUNĂTORII: în interiorul corpurilor de fructificaţie se dezvoltă larvele unor specii de diptere

LAMELELE: adnate; distanțate, destul de groase; alb murdar, crem-albicioase; în timp, se înroşesc uşor, apoi se înnegresc
PICIORUL: tare, cilindric; albicios, la maturitate se înnegrește; înalt de 4-6 (10) cm şi gros de 2-3 cm; prin tăiere, se colorează încet în palid roşiatic, apoi în gri şi ulterior în negru

Russula nigricans DSC128368

Russula nigricans DSC128359

Russula nigricans DSC128379
Russula nigricans DSC25951

Russula nigricans DSC128355

Russula nigricans DSC128351
Russula nigricans DSC25952





Referinţe:
Bon M. (1988). Monographic key for European Russulae. Documents mycologiques 18(71-72): 7
Cooke M.C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 218
Fries E. (1836-1838). Epicrisis Systematis Mycologici, seu Synopsis Hymenomycetum. Upsaliae, e Typographia Academica: 350
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 73
Kibby G. (2001). Key to blackening species of Russula of section Compactae. Field Mycology 2(3): 95-97
Kummer P. (1871). Der Führer in die Pilzkunde: Anleitung zum methodischen, leichen und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze: mit Ausnahme der Schimmel - und allzu winzigen Schleim - und Kern-Pilzchen. Zerbst: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung: 100
Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer: Alle Speisepilze mit ihren giftigen Doppelgängern. Kosmos: 1-727
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 169
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 32
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 205
Quélet L. (1886). Enchiridion Fungorum in Europa media et praesertim in Gallia Vigentium. Lutetiæ, Octavii Doin: 132
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 459
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 281
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84
Singer R. (1932). Monographie der Gattung Russula. Beihefte zum Botanischen Centralblatt 49 (2): 365

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu