Bazidiocarpul: este mare, în formă de minge, uneori de pară, cu înălţimea de 8-20 cm şi diametrul de 7-15 (20) cm; exoperidia este la început albicioasă, mai târziu palid cenuşie, tomentoasă, brăzdată de crăpături poligonale, uneori acoperită de scvame piramidale erecte, asemeni unor ţepi
Gleba: este albă la exemplarele tinere, ulterior galben-oliv, la maturitate brună, sfărâmicioasă
Piciorul: absent; bazidiocarpul fiind ataşat de sol prin intermediul unui mănunchi de hife asemănătoare unei rădăcini (rizomorfe)
Fructificaţie: august-octombrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici pe pajiştile uscate cu substrat nisipos, adeseori pe păşunile îmbogăţite cu bălegar de ovine; preferă locurile călduroase şi însorite
Specii similare:
• Calvatia gigantea, la care bazidiocarpul are dimensiuni foarte mari (10-50 cm diametru); exoperidia este netedă, albicioasă
• Bovista plumbea, la care bazidiocarpul este mai mic (1-3 cm diametru); exoperidia este netedă, albă
Comestibilitate: bună; se pot consuma exemplarele tinere care au gleba albicioasă şi tare; carnea conţine compuşi cu efect antibiotic asupra unui anumit tip de bacterii; la maturitate, acumulează în concentraţii ridicate cupru şi zinc, putând constitui o sursă importantă de Cu şi Zn pentru organism; după îndepărtarea exoperidiei, se taie în bucăţi mici care pot fi amestecate în omlete, prăjite sau adăugate în supe
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu