sâmbătă, 22 decembrie 2018

Albatrellus confluens


Fair edible
Bazidiocarpul: cu aspect neregulat, adesea format din mai multe pălării concrescute din acelaşi picior, cu diametrul de 3-15(20-30) cm; cuticula netedă, cu aspect catifelat, palid bej-gălbuie, palid găbui-portocalie, la maturitate de obicei cu o serie de crăpături
Tuburile: decurente; crem-albicioase, de 1-5 mm lungime; porii sunt foarte mici (3-5 pe mm), cu colorit albicios, ulterior crem-ruginii
Piciorul: scurt, robust, cu înălţimea de 3-6(8) cm şi grosimea de 1-3 cm
Fructificaţie: iulie-septembrie
Ecologie: micorizantă; creşte cel mai adesea în grupuri, pe solul pădurilor de conifere
Specii similare:
Albatrellus ovinus, la care pălăria are 6-15 cm diametru, adesea cu nuanţe palid maronii; rareori concresc exemplarele vecine pe acelaşi picior
Albatrellus cristatus, la care pălăria are 5-20 cm diametru şi colorit galben-verzui, brun-oliv; adesea concresc exemplarele vecine pe acelaşi picior
Hydnum rufescens, la care pălăria are 2-6 cm diametru, colorit bej-roşiatic şi suprafaţa fertilă sub formă de ţepi
Dăunători: în stratul himenal se hrănesc şi se dezvoltă larve de diptere (Cecidomyiidae)
Comestibilitate: satisfăcătoare
carnea, albicioasă şi moale la exemplarele tinere, cu gust amar, conţine un compus (grifolin) cu puternic efect anticancerigen
Albatrellus confluens DSC147294
Albatrellus confluens DSC147295
Albatrellus confluens DSC145458


  Referinţe:
Fries E. (1821). Systema mycologicum: sistens fungorum ordines, genera et species, huc usque cognitas, quas ad normam methodi naturalis determinavit. Vol. 1, Lundæ, ex Officina Berlingiana: 355-356
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 114
Ševčík J. (2003). Insects associated with wood-decaying fungi in the Czech and Slovak Republics: a review of present knowledge. Acta Facultatis Rerum Naturalium Universitas Ostraviensis, Biologica-Ecologica 9: 159-165

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu