|
Bazidiocarpul: este la început convex, apoi turtit, pulvinat, de 3-6(10) cm diametru, cu formă neregulată, uşor adâncit la centru; iniţial catifelat, cu colorit albicios, alb-roziu, uneori exsudează picături de lichid roşu-sângerii; la maturitate, corpurile de fructificaţie capătă un colorit brun-roşcat, cu marginea albicioasă; adesea, în procesul de creştere, sunt prinse în masa ciupercii fire de vegetaţie, crenguţe uscate
Dinţii: decurenţi; fragili, uşor separabili de pălărie, la început albi, apoi brun-roşcaţi, lungi de 5-6 mm
Piciorul: albicios, cu înălţimea de 1-6 cm şi grosimea de 1-3 cm
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: ectomicorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici pe solul pădurilor bătrâne de conifere (Picea abies)
Specii similare:
• Hydnellum concrescens, la care corpul de fructificaţie, infundibuliform, este concentric zonat
• Hydnellum aurantiacum, la care corpul de fructificaţie, cu aspect de pâlnie, de 3-10(15) cm diametru, este brun-portocaliu în zona centrală
Comestibilitate: carnea din pălărie, la început moale, spongioasă, tare la maturitate, cu miros de făină, cu colorit roşiatic la brun-purpuriu, nu prezintă interes culinar
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu