miercuri, 25 iulie 2018

Russula claroflava

Yellow swamp Russula, yellow swamp brittlegill
Rusula flava Romell 1895, Russula ochroleuca var. claroflava (Grove) Cooke 1890

 
 Comestibilă condiționat
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai după gătire
FRUCTIFICAȚIE: iulie-octombrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar sau în grupuri, în locurile umede din pădurile de foioase, printre perniţele de muşchi (în special sub Populus, Betula, dar şi Fagus, Alnus) sau de amestec
SPECII SIMILARE: Russula ochroleuca, la care cuticula este galben-ocru murdar, separabilă pe 2/3 din rază; Russula risigallina, la care cuticula este galben-limonie,

galben viu, separabilă pe 3/4 din rază; Russula violeipes, la care cuticula este galben-verzuie, apoi purpuriu-violacee, greu separabilă (pe 1/3 din rază), iar piciorul capătă tentă violacee; Russula decolorans, la care cuticula este portocaliu-arămie, portocaliu murdar, greu separabilă și crește în pădurile umede de conifere din zona montană; Russula fellea, la care cuticula este palid ocru, palid galben-portocalie, separabilă pe 2/3 din rază

Russula claroflava DSC142896

Russula claroflava DSC145028

Russula claroflava DSC145027

CARNEA: poate fi folosită ca garnitură la preparatele din carne, ca ingredient în omlete, supe sau tocănițe
BAZIDIOCARPUL: la început convex, cărnos, mai târziu aplatizat, uşor adâncit la centru, cu diametrul de 4-10 cm; cuticula separabilă pe 1/2 din rază, uşor vâscoasă pe vreme umedă, de culoarea gălbenuşului de ou, gălbui-ocru

LAMELELE: adnexe până la libere; la început palid crem, ulterior ocru deschis
PICIORUL: tare, cilindric, uşor îngroşat la bază; albicios, cu pete palid ocru-gălbui; are 4-10 cm înălţime şi 1-2 cm grosime; cu timpul sau prin rupere, carnea din picior capătă o uşoară tentă cenuşie

Russula claroflava DSC145029

Russula claroflava DSC145030



Referinţe:
Bon M. (1988). Monographic key for European Russulae. Documents mycologiques 18(71-72): 92
Grove W.B. (1888). Wayside Notes. Midland Naturalist 11: 265-266
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 391
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 34
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 285
Singer R. (1932). Monographie der Gattung Russula. Beihefte zum Botanischen Centralblatt 49 (2): 312-313

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu