Bazidiocarpul: este sferic, uneori uşor turtit la vârf sau piriform, iniţial albicios, maroniu la maturitate, de 2-6(9) cm diametru şi 2-3(7) cm înălţime; endoperidia este acoperită cu ţepi deşi, ascuţiţi, lungi de 4-6 mm, uniţi la vârf câte 3 sau 4, care cad la maturitate lăsând în urmă nişte pete gri-maronii cu aspect areolat; la maturitate, exoperidia se desface la partea superioară într-un orificiu prin care sporii vor fi eliberaţi în urma impactului picăturilor de apă de ploaie cu corpul ciupercii
Gleba: este albă la exemplarele tinere, ulterior verde-gălbuie, iar la maturitate brun-purpurie, pulverulentă
Piciorul: este scurt, uneori absent
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: saprofită; creşte solitar, împrăştiat, uneori în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase (în special de Fagus), uneori şi de conifere
Specii similare:
• Lycoperdon pedicellatum, la care ţepii de pe endoperidie sunt mai scurţi, de până la 2 mm, iar piciorul acoperit cu granule; gleba este de culoare scorţişoarei sau brun-oliv
• Lycoperdon perlatum, la care endoperidia este acoperită cu o mulţime de verucozităţi foarte fine, printre care sunt intercalate ace mai lungi (1-2 mm), conic-piramidale
• Lycoperdon mammaeforme, la care coloritul endoperidiei este alb-roziu la început şi este acoperită de un văl albicios care se crapă şi se desprinde în plăci mari
• Lycoperdon pyriforme, la care exoperidia este acoperită iniţial cu ţepi foarte fini, albi, caduci, pătată cu puncte foarte mici maronii, uneori cu mici crăpături
• Lycoperdon umbrinum, la care exoperidia de culoare maronie, brun-roşcată, este acoperită cu ţepi scurţi, de cca. 1 mm, persistenţi
Dăunători: larvele unor specii de diptere se dezvoltă în interiorul sporocarpilor
Comestibilitate: mediocră; se pot consuma exemplarele tinere atâta timp cât gleba este încă albă şi tare, după îndepărtarea ţepilor
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu