duminică, 22 aprilie 2018

Gyromitra perlata

Pigs Ears
Discina perlata (Fr.) Fr. 1849, Peziza perlata Fr. 1822

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dacă este bine gătită; otrăvitoare în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: primăvara devreme, odată cu topirea zăpezii; (martie) aprilie-mai, iunie-iulie în zona de munte
ECOLOGIE: saprofită; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici, în jurul buştenilor, cioatelor de conifere; la marginea pădurilor, în rarişti, tăieturi
SPECII SIMILARE: Peziza repanda, care se dezvoltă în grupuri numeroase pe resturi de lemn; Rhizina undulata, care are până la 40 cm diametru
ASCOCARPUL: la început în formă de cupă sau de castron, mai târziu ± aplatizat, de 3-10 (15) cm diametru; suprafaţa superioară, zbârcită până la adânc brăzdată, ocru-gălbuie, maroniu-cafenie, brun-roşcată, mai târziu negricioasă mai ales înspre margini; suprafaţa inferioară albicioasă; marginile sunt ondulate; carnea este subţire (1-3 mm grosime), fragilă
PICIORUL: uneori absent sau foarte scurt, de 0,5-1 (5) cm înălţime, 2-3 cm grosime, cu nervuri neregulate care se extind pe ascocarp

►ascocarpi maturi
Gyromitra perlata DSC132395
Gyromitra perlata DSC132394
Gyromitra perlata DSC132499
Gyromitra perlata IMG3157
Gyromitra perlata DSC133978
Gyromitra perlata IMG3148
Gyromitra perlata DSC110180
Gyromitra perlata DSC133974


►ascocarpi tineri
Gyromitra perlata DSC132240
Gyromitra perlata DSC132272
Gyromitra perlata DSC132145
Gyromitra perlata DSC132299



Referinţe:
Fries E. (1849). Summa vegetabilium Scandinaviae, seu Enumeratio systematica et critica plantarum quum cotyledonearum, tum nemearum inter Mare Occidentale et Album, inter Eidoram et Nordkap, hactenus lectarum, indicata simul distributione geographica. Sectio Posterior. Holmiae & Lipsiae: 348
Quélet L. (1886). Enchiridion Fungorum in Europa media et praesertim in Gallia Vigentium. Lutetiæ, Octavii Doin: 276
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 50

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu