Pigs Ears
|
Discina perlata (Fr.) Fr. 1849, Peziza perlata Fr. 1822
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dacă este bine gătită; otrăvitoare în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: primăvara devreme, odată cu topirea zăpezii; (martie) aprilie-mai, iunie-iulie în zona de munte
ECOLOGIE: saprofită; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici, în jurul buştenilor, cioatelor de conifere; la marginea pădurilor, în rarişti, tăieturi
SPECII SIMILARE: Peziza repanda, care se dezvoltă în grupuri numeroase pe resturi de lemn; Rhizina undulata, care are până la 40 cm diametru
|
ASCOCARPUL: la început în formă de cupă sau de castron, mai târziu ± aplatizat, de 3-10 (15) cm diametru; suprafaţa superioară, zbârcită până la adânc brăzdată, ocru-gălbuie, maroniu-cafenie, brun-roşcată, mai târziu negricioasă mai ales înspre margini; suprafaţa inferioară albicioasă; marginile sunt ondulate; carnea este subţire (1-3 mm grosime), fragilă
PICIORUL: uneori absent sau foarte scurt, de 0,5-1 (5) cm înălţime, 2-3 cm grosime, cu nervuri neregulate care se extind pe ascocarp
|
►ascocarpi maturi
|
►ascocarpi tineri
|
Referinţe: | |
● | Fries E. (1849). Summa vegetabilium Scandinaviae, seu Enumeratio systematica et critica plantarum quum cotyledonearum, tum nemearum inter Mare Occidentale et Album, inter Eidoram et Nordkap, hactenus lectarum, indicata simul distributione geographica. Sectio Posterior. Holmiae & Lipsiae: 348 |
● | Quélet L. (1886). Enchiridion Fungorum in Europa media et praesertim in Gallia Vigentium. Lutetiæ, Octavii Doin: 276 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 50 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu