sâmbătă, 3 decembrie 2022

Russula farinipes

Floury brittlegill
Russula farinipes Romell 1793

 
 Necomestibililă
Russulaceae   

COMESTIBILITATE: necomestibilă
FRUCTIFICAȚIE: august-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește solitar, pe solul pădurilor de foioase
SPECII SIMILARE: Russula claroflava, care are lamelele gălbui și miros puternic de fructe; Russula ochroleuca, care are lamelele albe și pălăria ocru-gălbuie; Russula violeipes, care are piciorul alb, ulterior cu nuanțe roz-violet; Russula fellea, care are cuticula brun-gălbuie, portocalie la centru, separabilă pe 1/3-1/2 din diametru;

Russula solaris, care are lamelele crem, cuticula gălbuie, pălăria crestată pe margine; Russula pectinata, care are lamelele adnexe, cu colorit crem-gălbui, cuticula brun-gălbuie, uneori cu tentă oliv, separabilă pe 2/3 din diametru; Russula pectinatoides, care are cuticula palid brun-gălbuie, separabilă pe 1/2 din diametru
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, apoi aplatizat, uneori ușor adâncit la centru, ușor striat pe margine, de 3-7 cm diametru; cuticula greu separabilă, cu colorit gălbui la ocru deschis

Russula farinipes IMG14814

Russula farinipes IMG14823

Russula farinipes IMG14811

CARNEA: albă, gălbuie sub cuticulă, cu miros slab de fructe și gust foarte acru
LAMELELE: ușor decurente, cu colorit palid ocru

PICIORUL: tare, făinos la vârf, albicios, cu zone palid gălbui-ocru, cu înălțimea de 3-6 cm și grosimea de 1-1,5 cm; la maturitate cu o serie de goluri și colorit ruginiu la bază

Russula farinipes IMG14822





Referinţe:
Manic Ș. (2020). Contributions to the research on the genus Russula in the mycobiota of Bessarabia. Acta Horti Bot. Bucurest. 46: 169-180
Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 282

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu