sâmbătă, 26 noiembrie 2022

Clitocybe odora

Aniseed toadstool, Blue-green mushroom
Agaricus odorus Bull. 1784, Gymnopus odorus (Bull.) Gray 1821, Lepista odora (Bull.) Harmaja 1976

 
 Comestibililă condiționat
Agaricales - incertae sedis   

COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai după gătire îndelungată
FRUCTIFICAȚIE: august-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește împrăștiat sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase sau de conifere
SPECII SIMILARE: Stropharia aeruginosa, al cărei picior are un inel fragil, membranos, acoperit dedesubt cu floculozități albicioase; Clytocibe fragrans, care are pe vreme umedă pălăria maronie, pe vreme uscată crem-albicioasă; Entoloma sinuatum, la care lamelele, care au

colorit alb-gălbui, devin ulterior roz; Chrysomphalina grossula, care are pălăria galben-verzuie, brun-oliv și se dezvoltă prin locuri umede, printre mușchi
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, cărnos, apoi aplatizat, ușor adâncit la centru, cu margini ondulate, uneori în formă de pâlnie, cu diametrul de 3-10 (20) cm; cuticula separabilă, nehigrofană, la început pruinoasă, cu colorit verde-albăstrui, verde-cenușiu, cenușiu-verzui până la palid verzui, cu timpul cenușiu-gălbuie, palid cenușie, cenușiu-maronie

Clitocybe odora IMG14705

Clitocybe odora IMG14712

Clitocybe odora IMG14702

CARNEA: cu miros puternic de anason și gust dulce, poate fi folosită la preparea supelor, poate fi uscată și folosită drept condiment la prepararea mâncărurilor datorită gustului piperat, poate fi pusă la murat, poate fi amestecată cu ou și pesmet și prăjită, poate fi preparată cu sos și servită cu pește, poate fi prăjită cu ceapă, adăugată în rizoto

LAMELELE: ușor decurente; subțiri, crem-albicioase sau palid verzui
PICIORUL: cilindric, uneori curbat, fin flocos și ușor îngroșat la bază, înalt de 3-8 cm, gros de 0,3-1 cm; albicios sau de culoarea pălăriei

Clitocybe odora IMG14709

Clitocybe odora IMG15299

Clitocybe odora IMG15301


Referinţe:
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 161-162
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 56
Bas C., Kuyper Th. W., Noordeloos M. E., Vellinga E. C. (1995). Flora Agaricina Neerlandica. Critical monographs on families of agarics and boleti occurring in the Netherlands. A.A. Balkema. Rotterdam: 1-183
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 151
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes. Tricholomatales. Version 2.1: 41-41
Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 103
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe. Bloomsbury Publishing Plc.: 55
Jordan P. (2016). The mushroom guide and identifier - The ultimate guide to identifying, picking and using mushrooms. Hermes House: 50-51
Knudsen H., & Vesterholt J. (2008). Funga Nordica: Agaricoid, boletoid and cyphelloid genera. Copenhagen. Nordsvamp: 1-965
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 85
Læssøe T. (2000). Manuales de Identificación - Hongos. Ediciones Omega: 39
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 99
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 346
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 91-92
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 215
Pázmány D., Stana D. (1981). Clitocybe odora (Bull.ex Fr.) Kummer - Teratology. Institutul Agronomic "Dr. Petru Groza", Cluj-Napoca. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, XI: 55-56
Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 274
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 180
Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 280

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu