Aniseed toadstool, Blue-green mushroom
|
Agaricus odorus Bull. 1784, Gymnopus odorus (Bull.) Gray 1821, Lepista odora (Bull.) Harmaja 1976
|
Comestibililă condiționat
|
Agaricales - incertae sedis
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai după gătire îndelungată
FRUCTIFICAȚIE: august-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă; crește împrăștiat sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase sau de conifere
SPECII SIMILARE: Stropharia aeruginosa, al cărei picior are un inel fragil, membranos, acoperit dedesubt cu floculozități albicioase; Clytocibe fragrans, care are pe vreme umedă pălăria maronie, pe vreme uscată crem-albicioasă; Entoloma sinuatum, la care lamelele, care au
|
colorit alb-gălbui, devin ulterior roz; Chrysomphalina grossula, care are pălăria galben-verzuie, brun-oliv și se dezvoltă prin locuri umede, printre mușchi
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, cărnos, apoi aplatizat, ușor adâncit la centru, cu margini ondulate, uneori în formă de pâlnie, cu diametrul de 3-10 (20) cm; cuticula separabilă, nehigrofană, la început pruinoasă, cu colorit verde-albăstrui, verde-cenușiu, cenușiu-verzui până la palid verzui, cu timpul cenușiu-gălbuie, palid cenușie, cenușiu-maronie
|
CARNEA: cu miros puternic de anason și gust dulce, poate fi folosită la preparea supelor, poate fi uscată și folosită drept condiment la prepararea mâncărurilor datorită gustului piperat, poate fi pusă la murat, poate fi amestecată cu ou și pesmet și prăjită, poate fi preparată cu sos și servită cu pește, poate fi prăjită cu ceapă, adăugată în rizoto
|
LAMELELE: ușor decurente; subțiri, crem-albicioase sau palid verzui
PICIORUL: cilindric, uneori curbat, fin flocos și ușor îngroșat la bază, înalt de 3-8 cm, gros de 0,3-1 cm; albicios sau de culoarea pălăriei
|
Referinţe: | |
● | Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 161-162 |
● | Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 56 |
● | Bas C., Kuyper Th. W., Noordeloos M. E., Vellinga E. C. (1995). Flora Agaricina Neerlandica. Critical monographs on families of agarics and boleti occurring in the Netherlands. A.A. Balkema. Rotterdam: 1-183 |
● | Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 151 |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526 |
● | Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes. Tricholomatales. Version 2.1: 41-41 |
● | Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 103 |
● | Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe. Bloomsbury Publishing Plc.: 55 |
● | Jordan P. (2016). The mushroom guide and identifier - The ultimate guide to identifying, picking and using mushrooms. Hermes House: 50-51 |
● | Knudsen H., & Vesterholt J. (2008). Funga Nordica: Agaricoid, boletoid and cyphelloid genera. Copenhagen. Nordsvamp: 1-965 |
● | La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 85 |
● | Læssøe T. (2000). Manuales de Identificación - Hongos. Ediciones Omega: 39 |
● | Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 99 |
● | Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 346 |
● | Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 91-92 |
● | Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 215 |
● | Pázmány D., Stana D. (1981). Clitocybe odora (Bull.ex Fr.) Kummer - Teratology. Institutul Agronomic "Dr. Petru Groza", Cluj-Napoca. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici, XI: 55-56 |
● | Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327 |
● | Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 274 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 180 |
● | Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 280 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu