duminică, 20 noiembrie 2022

Clitopilus prunulus

Miller, Sweetbread mushroom
Agaricus prunulus Scop. 1772, Paxillus prunulus (Scop.) J.E. Lange 1940, Pleuropus prunulus (Scop.) Murrill 1917

 
 Comestibilă cu precauție
Entolomataceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), dar trebuie culeasă cu precauție datorită riscului de confuzie cu alte ciuperci otrăvitoare; este adesea căutată și apreciată la fel de mult ca speciile comestibile de hribi (Boletus); se recomandă culegerea exemplarelor proaspete
FRUCTIFICAȚIE: iulie-noiembrie
ECOLOGIE: micorizantă sau saprofită; crește solitar sau în grupuri (uneori numeroase), pe solul pădurilor de foioase sau de amestec (prin rariști, sub tufărișuri, la marginea drumurilor forestiere)

BAZIDIOCARPUL: cărnos, inițial convex, cu marginile răsucite înspre interior, apoi plan-convex, ulterior adâncit la centru, la final infundibuliform, cu marginea ondulată sau lobată și diametrul de 4-12 cm; cuticula netedă, ușor separabilă, catifelată, pruinoasă, vâscoasă pe vreme umedă, albicioasă, alb-cenușie, alb-gălbuie
LAMELELE: decurente, ocazional adnate; dese, ușor detașabile, subțiri, bifurcate, iniţial albe, apoi rozii
PICIORUL: cilindric sau îngroșat la bază, adesea excentric, înalt de 2-6 cm și gros de 0,5-1,5 cm

Clitopilus prunulus IMG14470

Clitopilus prunulus IMG14481

Clitopilus prunulus IMG14480

CARNEA: albă, moale, cu gust și miros puternic și plăcut de aluat crud sau făină umedă (care dispare în urma gătirii); se poate prepara pane sau cu sos, se poate prăji și apoi servi cu pâine prăjită stropită cu zeamă de lămâie; poate fi conservată foarte bine prin uscare pentru a fi gătită mai târziu
SPECII SIMILARE: Clitocybe rivulosa, care are pălăria mai mică (3-4 cm), lamelele albe cu pete rozii, piciorul mai scurt decât diametrul pălăriei, crește prin pajiști și

conține muscarină; Clitocybe dealbata, care are pălăria mai mică (2-4 cm), albicioasă cu nuanțe violacee sau rozii, crește prin pajiști și conține muscarină; Clitocybe phyllophila, la care cuticula, albă sau alb-portocalie, nu este crăpată la maturitate; Calocybe gambosa, care fructifică mai devreme (primăvara); Entoloma sinuatum, care are un miros puternic de pepene; Inocybe geophylla, care are miros de pământ și lamelele adnexe

Clitopilus prunulus IMG14485





Referinţe:
Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 240-241
Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto Funghi. Cercali, Conoscerli, Raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 244
Bas C., Kuyper Th. W., Noordeloos M. E., Vellinga E. C. (1995). Flora Agaricina Neerlandica. Critical monographs on families of agarics and boleti occurring in the Netherlands. A.A. Balkema. Rotterdam: 1-183
Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe UIT Cambridge Ltd.: 1-526
Jordan P. (2015). Field Guide to Edible Mushrooms of Britain and Europe Bloomsbury Publishing Plc.: 56
Kummer P. (1871). Der Führer in die Pilzkunde: Anleitung zum methodischen, leichen und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze: mit Ausnahme der Schimmel - und allzu winzigen Schleim - und Kern-Pilzchen. Zerbst: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung: 97
La Chiusa L. (2020). Guida completa al riconoscimento dei funghi. Giunti Editore S.p.A.: 1-128
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes (Amanitales, Pluteales, Entolomatales). Version 2.1: 39
Laurent P. (2010). Les champignons. Les reconnaître et les trouver. Éditions Sud Ouest: 1-128
Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer. Éditions Sud Ouest: 234
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa. Oradea: 100
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 134
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 154-155
Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 377
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 310
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 199
Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Ávila: Diputación Provincial de Ávila: 214

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu