Butyriboletus appendiculatus
|
Boletus appendiculatus Schaeff. 1774
|
Comestibilă condiționat
|
Boletaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), dar trebuie consumată cu precauție deoarece poate produce reacții alergice; exemplarele tinere pot fi consumate și în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie
ECOLOGIE: ectomicorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase și mai rar de amestec, în asociație mai ales cu Quercus, dar și cu Fagus, Carpinus, Betula, Tilia, Abies alba
SPECII SIMILARE: Caloboletus calopus, la care piciorul
|
este acoperit cu pete roşu-rozii; Butyriboletus fechtneri, care are piciorul galben-auriu, ușor roșiatic la bază
BAZIDIOCARPUL: cărnos, semisferic, ulterior convex la plan-convex, cu marginea mai mult sau mai puțin neregulat-ondulată, răsucită înspre interior și diametrul de 5-20 cm; cuticula netedă, fin catifelată, ocru-maronie, brun-roșiatică, ulterior discret fisurată
TUBURILE: adnate; scurte, galben-limonii, apoi crem cu tentă oliv, se albăstresc prin apăsare; porii sunt foarte mici, circulari
|
CARNEA: este moale, palid gălbuie, cu gust dulce și miros plăcut de nuci, poate fi conservată prin uscare sau în saramură
|
PICIORUL: cilindric, apoi ușor bulbos la bază, de 5-15 cm înălțime, 2-6 cm diametru, alb-gălbui, palid gălbui, acoperit cu o rețea gălbuie cu aspect reticulat; se albăstrește la suprafață prin apăsare; prin tăiere, carnea de la baza piciorului capătă o ușoară tentă maroniu-roșiatică
|
Referinţe: | |
● | Assyov B. (2012). Revision of Boletus section Appendiculati (Boletaceae) in Bulgaria with a key to the Balkan species. Turkish Journal of Botany 36: 408-419 |
● | Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol. 1. 10° Edizione: 261 |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe. UIT Cambridge Ltd.: 1-512 |
● | Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 166-167 |
● | Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 569 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 270 |
● | Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Diputación Provincial de Ávila: 127 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu