luni, 14 noiembrie 2022

Butyriboletus appendiculatus

Butyriboletus appendiculatus
Boletus appendiculatus Schaeff. 1774

 
 Comestibilă condiționat
Boletaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), dar trebuie consumată cu precauție deoarece poate produce reacții alergice; exemplarele tinere pot fi consumate și în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie
ECOLOGIE: ectomicorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase și mai rar de amestec, în asociație mai ales cu Quercus, dar și cu Fagus, Carpinus, Betula, Tilia, Abies alba
SPECII SIMILARE: Caloboletus calopus, la care piciorul

este acoperit cu pete roşu-rozii; Butyriboletus fechtneri, care are piciorul galben-auriu, ușor roșiatic la bază
BAZIDIOCARPUL: cărnos, semisferic, ulterior convex la plan-convex, cu marginea mai mult sau mai puțin neregulat-ondulată, răsucită înspre interior și diametrul de 5-20 cm; cuticula netedă, fin catifelată, ocru-maronie, brun-roșiatică, ulterior discret fisurată
TUBURILE: adnate; scurte, galben-limonii, apoi crem cu tentă oliv, se albăstresc prin apăsare; porii sunt foarte mici, circulari

Butyriboletus appendiculatus IMG14046

Butyriboletus appendiculatus IMG14052

Butyriboletus appendiculatus IMG14048

CARNEA: este moale, palid gălbuie, cu gust dulce și miros plăcut de nuci, poate fi conservată prin uscare sau în saramură

PICIORUL: cilindric, apoi ușor bulbos la bază, de 5-15 cm înălțime, 2-6 cm diametru, alb-gălbui, palid gălbui, acoperit cu o rețea gălbuie cu aspect reticulat; se albăstrește la suprafață prin apăsare; prin tăiere, carnea de la baza piciorului capătă o ușoară tentă maroniu-roșiatică

Butyriboletus appendiculatus IMG14055

Butyriboletus appendiculatus IMG14039



Referinţe:
Assyov B. (2012). Revision of Boletus section Appendiculati (Boletaceae) in Bulgaria with a key to the Balkan species. Turkish Journal of Botany 36: 408-419
Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol. 1. 10° Edizione: 261
Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe. UIT Cambridge Ltd.: 1-512
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 166-167
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 569
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 270
Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Diputación Provincial de Ávila: 127

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu