vineri, 18 noiembrie 2022

Amanita regalis

Brown fly agaric, King fly agaric
Amanita muscarius var. regalis Fr. 1821

 
 Otrăvitoare
Amanitaceae   

TOXICITATE: consumul acestei ciuperci duce la apariţia sindromului panterian, datorită conţinutului de muscimol și acid ibotenic
FRUCTIFICAȚIE: iulie-septembrie
SPECII SIMILARE: Amanita caesarea, la care pălăria nu are resturi albicioase de văl; Amanita rubescens, la care carnea se înroșește prin rupere
ECOLOGIE: micorizantă; se dezvoltă pe solul pădurilor umede de molid (Picea abies) din zona montană, uneori și în pădurile de foioase

BAZIDIOCARPUL: inițial în formă de ou, mai târziu plan-convexă, cu diametrul de 7-10 (20) cm; cuticula este brună, brun-gălbuie, brun-cenușie, cenușie, acoperită cu resturi de văl gălbui, pufoase
LAMELELE: libere; la început albe, apoi palid gălbui
PICIORUL: alb, tomentos-fibrilos, înalt de 10-25 cm și gros de 1,5-2 cm; la bază bulbos și cu resturi de volvă galbene fragmentate în inele circulare, cu un inel albicios cu marginea galbenă

Amanita regalis IMG14161

Amanita regalis IMG14168

Amanita regalis DSC118601
Amanita regalis IMG14167

Amanita regalis DSC120952

Amanita regalis IMG20698

Amanita regalis IMG20701





Referinţe:
Agoroaei L. (2005). Contribuţii la prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci în judeţele din Nordul Moldovei. Raport de cercetare Grant CNCSIS, tip A, cod 1221. Revista de Politica Ştiinţei şi Scientometrie. Număr Special: 1-28
Ciobanu G. (2010). Intoxicaţia acută cu ciuperci necomestibile şi otrăvitoare. Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei - Ştiinţe Medicale 3(26)
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 203

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu