Bazidiocarpul: are 1-10 cm diametru, formă variabilă, cel mai adesea circular, reniform sau în formă de evantai; la început este acoperit cu fibrile mătăsoase şi are culoarea gălbuie, galben-portocalie, până la roşie-portocalie, cu timpul devenind crem până la albicios
Piciorul: adesea corpul de fructificaţie este direct ataşat de substrat; când este prezent, piciorul este poziţionat centrat sau lateral şi are 0,5-2 cm înălţime şi 1,5-5 mm grosime
Tuburile: sunt alungite radial; porii mari (0,5-3 mm diametru), alungiţi, crem-albicioşi, dispuşi în şiruri radiale, de formă poligonală până la hexagonală, sunt decurenţi pe picior
Fructificaţie: mai-decembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă solitar sau în grupuri, pe crengi şi buşteni de foioase aflate în putrefacţie, provocând un putregai alb; se poate dezvolta ocazional şi pe ramurile uscate rămase ataşate de trunchiurile vii
Specii similare:
• Polyporus arcularius, care are bazidiocarpul circular, iar piciorul este ataşat central
Comestibilitate:
deşi exemplarele tinere au carnea tare şi lemnoasă, sunt considerate comestibile; uneori fac parte din compoziţia unor preparate gastronomice
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu