Morchella deliciosa
|
Morchella conica var. deliciosa (Fr.) Cetto 1988, Morilla deliciosa (Fr.) Quél. 1892
|
Comestibilă condiționat
|
Morchellaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), dar numai dacă este bine gătită
TOXICITATE: ciupercă otrăvitoare în stare crudă
FRUCTIFICAȚIE: aprilie-mai
ECOLOGIE: creşte solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de conifere, în luminişuri, rariști, la marginea drumurilor
IMPORTANȚĂ: este o ciupercă gustoasă, cu mare valoare gastronomică; poate fi gătită alături de sosuri, orez, spaghetti
|
APOTECIA: cilindrică până la conic-cilindrică, cu o reţea de muchii longitudinale, nervuri transversale ramificate, alveole profunde, rectangulare, de câteva ori mai lungi decât late; la început crem, palid cenuşie, ulterior brun-gălbuie până la brun închis; goală pe dinăuntru, de 20-35 mm diametru şi 2-7 cm înălţime
PICIORUL: gol pe dinăuntru, neted sau fin granular; iniţial albicios până la palid cenuşiu, ulterior brun-gălbui până la brun-cenuşiu; de 5-30 mm dimateru şi 1-4 cm înălţime
|
Referinţe: | |
● | Quélet L. (1886). Enchiridion Fungorum in Europa media et praesertim in Gallia Vigentium. Lutetiæ, Octavii Doin: 271 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 67 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu