sâmbătă, 12 martie 2016

Cystoderma amianthinum


  Comestibilitate: necomestibilă
Agaricaceae     
Cystoderma amianthinum DSC71673
Cystoderma amianthinum DSC71672

Bazidiocarpul: iniţial convex, campanulat, mai târziu întins, uşor umbonat la centru, uneori încreţit, adesea cu marginile franjurate, cu diametrul de 2-5 cm; cuticula este uniform fin granulată, gălbui-portocalie, ocru-portocalie
Lamelele: adnate, apoi adnexe; dese, inegale, la început albe, ulterior crem, palid-gălbui
Piciorul: cilindric; de culoarea pălăriei; este acoperit de o peliculă albicioasă cu aspect granular; ajunge la 3-7 cm înălţime şi 3-8 mm grosime
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: saprofită; creşte solitar, împrăştiat sau în grupuri, pe solurile acide din pădurile de conifere (sub Picea abies, Abiea alba, Pinus), în perniţele de muşchi din luminişuri
Specii similare:
Cystoderma granulosum, care are pălăria de culoare mai închisă (cărămizie, brun-ruginie, portocaliu-maronie), acoperită cu numeroase granule mici
Cystodermella cinnabarina, care are pălăria de culoarea cinabrului, portocaliu-ruginie, roşu-cărămizie; piciorul este acoperit cu scvame mici portocaliu închis
Comestibilitate: carnea este subţire, gălbuie, cu miros neplăcut de mucegai; deşi se spune că ar fi comestibilă, consumul aceste specii trebuie făcut cu precauţie


Cystoderma amianthinum DSC128851
Cystoderma amianthinum DSC71677
Cystoderma amianthinum DSC129273
Cystoderma amianthinum DSC129370


  Referinţe:
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes. Tricholomatales. Version 2.1: 154
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 212

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu