marți, 1 martie 2016

Phellinus hartigii

Hartigs canker
Fomes hartigii (Allesch. & Schnabl) Bres. 1897, Polyporus hartigii Allesch. & Schnabl 1890

COMESTIBILITATE: necomestibilă
FRUCTIFICAȚIE: tot timpul anului
ECOLOGIE: parazită şi saprofită; se dezvoltă solitar sau în grupuri, în zonele umede din păduri, pe trunchiuri vii, lemn căzut, cioate, buturugi de răşinoase, în special pe brad (Abies alba), mai rar pe molid (Picea abies)
SPECII SIMILARE: Porodaedalea pini, care are porii alungiţi, mai mari (1-4 pe mm); Phellinus robustus, care este mai mare (5-40 cm diametru) şi crește pe foioase; Phellinus igniarius, care are porii mai deschiși la culoare
BAZIDIOCARPUL: aderent la substrat, iniţial globular, catifelat, gălbui-maroniu, gri-maroniu, ocru-maroniu, concentric zonat, în formă de copită, rotunjit pe margine, brun-roşcat până la brun închis, cu suprafaţa superioară adeseori crăpată şi acoperită cu alge ce-i conferă un colorit verzui; la maturitate ajunge la 5-20 cm diametru
HIMENOFORUL: sub formă de tuburi stratificate, lungi de 2-3 mm; porii circulari, foarte mici (5-7 pe mm) la suprafaţă de culoarea scorţişoarei
TRAMA: tare, lemnoasă, cu miros slab de ciuperci

Phellinus hartigii DSC71598
Phellinus hartigii DSC71587
Phellinus hartigii DSC71597
Phellinus hartigii DSC71585
Phellinus hartigii DSC127246
Phellinus hartigii DSC71597
Phellinus hartigii DSC71593
Phellinus hartigii DSC127243
Phellinus hartigii DSC133666
Phellinus hartigii DSC132646



Referinţe:
Bernicchia A. (2001). A checklist of Corticioid, Polyporoid and Clavaroid fungi (Basidiomycotina) from the Emilia-Romagna region, Italy. Sydowia 53(1): 1-33
Bernicchia A., Savino E., Gorjón S. P. (2007). Aphyllophoraceous wood-inhabiting fungi on Abies alba in Italy. Mycotaxon 100: 185-188
Gérault A. (2006). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes (Hymenochaetales, Lachnocladiales, Ganodermatales, Poriales, Polyporales, Schizophyllales). Version 1.0: 17
Patouillard N. (1903). Additions au Catalogue des Champignons de la Tunisie. Bulletin de la Société Mycologique de France 19: 248
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 130

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu