Bazidiocarpul: iniţial convex, mai târziu conic până la aplatizat, uşor umbonat la centru, de 4-10 cm diametru; cuticula, separabilă de carne, cenuşie, cu tentă violacee la început, ulterior gri-maronie, este acoperită de fibrile fine dispuse radial, ce-i conferă un aspect mătăsos; carnea este cenuşie sub cuticulă
Lamelele: adnexe; distanţate, groase, iniţial albe, ulterior palid cenuşii; au lungimi diferite
Piciorul: cilindric, neted, gol pe dinăuntru la maturitate; alb până la palid cenuşiu, de 3-8 cm înălţime şi 10-15 mm grosime
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă împrăştiat sau în grupuri, pe solul pădurilor de conifere (în special sub Pinus, Picea abies)
Specii similare:
• Tricholoma pardinum, care are pe pălărie scvame mari, negricioase, dispuse concentric
• Tricholoma orirubens, care are pe pălărie fibrile întunecate dispuse radial; lamelele, de culoare albă, se înroşesc prin apăsare
• Tricholoma saponaceum, care are cuticula netedă pe vreme uscată, lipicioasă pe vreme umedă, cu colorit foarte variabil; prin rupere, carnea eliberează un miros puternic de săpun
• Tricholoma portentosum, care are cuticula de culoare palid cenuşie, acoperită cu fibrile fine brun-cenuşii dispuse radial; lamelele sunt adnate
• Tricholoma argyraceum, care are cuticula cu colorit cenuşiu-negricios, acoperită cu fibrile brun-cenuşii dispuse radial; lamelele albe, devin gălbui la maturitate; creşte în păduri de foioase
• Tricholoma scalpturatum, care are cuticula palid cenuşie până la albicioasă, acoperită cu fibrile dese brun-gălbui dispuse radial; creşte în păduri de foioase
• Tricholoma virgatum, care are pălăria gri-liliachie, acut umbonată, acoperită cu fibrile întunecate dispuse radial; lamelele sunt alb- cenuşii
• Tricholoma squarrulosum, care are cuticula cu colorit cenuşiu, acoperită cu fibrile dese brun-negricioase; piciorul este acoperit cu fibrile negricioase; creşte în păduri de foioase
Dăunători: larvele unor diptere Mycetophilidae se hrănesc pe corpurile de fructificaţie
Comestibilitate: bună; carnea fragilă se rupe uşor; este albicioasă, cu gust plăcut; tăiate în bucăţi mici, pălăriile pot fi folosite la prepararea omletelor
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu