|
Ascocarpul: la început sferic, ulterior în formă de cupă, mai târziu de farfurie, cu diametrul de 2-5 cm, de obicei cu colorit roşu-portocaliu aprins, roşu-carmin, portocaliu, portocaliu-gălbui; suprafaţa inferioară este acoperită cu o multitudine de peri mici, albicioşi, drepţi sau uşor curbaţi
Piciorul: atunci când este prezent, e robust, albicios, tomentos; are lungimea de 5-40 mm şi grosimea de 3-7 mm
Fructificaţie: fructifică în lunile răcoroase ale anului, noiembrie-aprilie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în grupuri sau împrăştiat pe crengi, ramuri căzute, uneori acoperite total sau parţial de frunzele de pe sol; în păduri de foioase, pe Fagus sylvatica, Corylus avellana, Carpinus betulus, Ulmus glabra, Salix, Quercus etc.
Specii similare:
• Sarcoscypha austriaca, la care perii de pe faţa inferioară a ascocarpului sunt spiralaţi
• Aleuria aurantia, care are ascocarpul mai mare (2-8 cm diametru), neregulat ondulat; se dezvoltă pe soluri argiloase, pe marginea drumurilor forestiere
Comestibilitate: carnea subţire, fragilă, albă, cu gust slab de ciuperci, este considerată uneori comestibilă
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu