luni, 7 martie 2016

Tricholoma ustale


  Toxicitate: otrăvitoare → tulburări gastrointestinale
Tricholomataceae     
Tricholoma ustale DSC26616
Tricholoma ustale DSC26621

Bazidiocarpul: iniţial campanulat, apoi conic până la convex-aplatizat, cu diametrul de 3-10 cm, marginea ondulată; cuticula, separabilă, are colorit mai închis la centru (portocaliu-maroniu, portocaliu-ruginiu, castaniu, brun- roşcat) şi mai deschis înspre margine (ocru-gălbui, gălbui-roşcat), netedă pe vreme uscată, vâscoasă pe vreme umedă
Lamelele: adnate până la adnexe; oarecum aglomerate, inegale, iniţial crem-albicioase, ulterior palid maronii acoperite cu mici pete ruginii
Piciorul: cilindric, oarecum îngroşat la bază; este crem-albicios, fin fibrilos longitudinal, cu pete ruginii; ajunge la 3-9 cm înălţime şi 10-25 mm grosime
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: ectomicorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici pe solurile pădurilor de foioase (în special sub Fagus, ocazional sub Quercus, Carpinus)
Specii similare:
Tricholoma populinum, care are lamelele albicioase la început, brun-roşcate ulterior; se dezvoltă mai ales sub Populus
Tricholoma albobrunneum, care are pălăria brun-roşcată, acoperită cu fibrile fine dispuse radial; creşte pe solul pădurilor de conifere
Tricholoma imbricatum, care are pălăria brun închis, fin scvamoasă; creşte în păduri de conifere
Tricholoma stans, care are pălăria cu colorit brun-roşcat, uşor striată pe margine; creşte pe solul pădurilor de conifere
Toxicitate: este o ciupercă ce trebuie evitată; carnea fibroasă, albă, cu gust uşor amar, poate conţine acid ustalic şi derivaţi ai acestuia, care, în urma ingerării, pot cauza disconfort gastro-intestinal, stări de vomă, diaree


Tricholoma ustale DSC26619
Tricholoma ustale DSC26617


  Referinţe:
Duffy T. J., Wood M. G. (2008). Toxic Fungi Of Western North America. MykoWeb (www.mykoweb.com): 119
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes. Tricholomatales. Version 2.1: 88
Hall I. R., Stephenson S. L., Buchanan P. K., Yun W., Cole A. L. J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 178
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 191

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu