Bazidiocarpul: la început convex cu marginile răsucite înspre interior, ulterior în formă de pâlnie, cu marginile neregulat ondulate şi uşor striate radiar, cu diametrul de 4-8 cm; cuticula netedă, de culoare bej-maronie, brun-cenuşie, brun-roşcată, brun închis
Lamelele: adnate, mai târziu uşor decurente; bifurcate, aglomerate, inegale, iniţial cu colorit bej-albicios, ulterior cenuşiu-maronii
Piciorul: cu colorit roşu-maroniu, fistulos, fibros, uşor îngroşat la bază, acoperit de fibrile longitudinale crem-cenuşii şi miceliu alb la bază; are înălţimea de 6-10 cm şi grosimea de 5-10 mm
Fructificaţie: septembrie-decembrie
Ecologie: saprofită; creşte solitar, în grupuri sau împrăştiat pe solul pădurilor sau pe buştenii de conifere (Pinus) sau foioase (Fagus, Quercus) din pădurile de amestec; la marginea drumurilor forestiere, în rarişti de pădure
Specii similare:
• Pseudoclitocybe expallens, la care lamelele sunt decurente şi marginea pălăriei este mai adânc striată radiar
• Myxomphalia maura, care se dezvoltă numai pe resturile de lemn ars din păduri
• Cantharellula umbonata, care are lamelele albe, puternic bifurcate; se dezvoltă printre perniţele de muşchi de pământ din pădurile de conifere
Comestibilitate: mediocră; carnea din pălărie subţire şi elastică, cea din picior fibroasă, o fac foarte puţin apreciată în gastronomie
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu