|
Bazidiocarpul: este semicircular, reniform sau în formă de evantai, uşor adâncit la centru la maturitate, cu lungimea de 5-30(40-50) cm, înălţimea de 1-4 cm, pe faţa superioară cu colorit crem-gălbui, ocru-crem, palid maroniu, acoperit cu scvame fibriloase maronii dispuse concentric
Tuburile: decurente; greu separabile de carne, neregulate; crem-albicioase, alb-gălbui mai târziu
Piciorul: scurt şi gros, de 2-8 cm lungime, 1-4 cm grosime
Fructificaţie: aprilie-octombrie
Ecologie: saprofită sau parazită; creşte solitar sau în grupuri de 2-3 exemplare, imbricat, pe trunchiuri vii sau pe cioatele arborilor de foioase (Salix, Juglans regia, Ulmus, Acer, Fraxinus, Fagus, Tilia, Populus)
Specii similare:
• Piptoporus betulinus, care creşte numai pe trunchiuri de Fagus, are faţa superioară netedă, cu colorit brun-cenuşiu
Dăunători: carpozoamele sunt atacate de larvele unor insecte: diptere (Pediciidae, Ditomyiidae, Mycetophilidae, Cecidomyiidae, Anisopodidae, Drosophilidae, Platypezidae), coleoptere (Mycetophagidae), himenoptere (Ichneumonidae)
Comestibilitate: exemplarele foarte tinere sunt considerate comestibile; pot fi gătite pane, tăiate în bucăţi mici, curăţate de scvame şi gătite lent la foc mic; carnea albicioasă, groasă, este moale la exemplarele tinere
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu