|
Bazidiocarpul: are 3-15 cm diametru, formă şi aspect foarte variabile; la început în formă de clopot, mai târziu convex până la aplatizat şi uneori uşor umbonat; cuticula uşor detaşabilă are colorit brun-roşcat, ocru-maroniu, cenuşiu-maroniu, maroniu închis, uneori albicios, mai închis la centru, netedă, acoperită de fibrile întunecate dispuse radial, vâscoasă pe vreme umedă
Lamelele: libere, dese; la început albe, ulterior rozii
Piciorul: cilindric, plin, fragil, fibros, dispus central, adeseori curbat; albicios, acoperit cu fibrile longitudinale maronii, de obicei îngroşat la bază; are înălţimea de 5-12 cm şi grosimea de 7-20 mm; se desprinde uşor de pălărie
Fructificaţie: aprilie-noiembrie; cel mai frecvent poate fi găsită primăvara şi toamna
Ecologie: saprofită; creşte solitar, împrăştiat sau în mici grupuri, pe buşteni, buturugi, rădăcini putrede de foioase (rar de conifere); este o specie întâlnită foarte frecvent în pădurile de foioase
Specii similare:
• Megacollybia platyphylla, ale cărei lamele sunt distanţate, piciorul este albicios sau cenuşiu, cu rizomorfe albe lungi la bază
• Pluteus salicinus, care are partea inferioară a piciorului cu tentă verzuie sau albăstruie; pălăria de dimensiuni mai mici (3-6 cm)
• Pluteus aurantiorugosus, care are pălăria auriu-roşcată sau portocalie, de dimensiuni mai mici (2-5 cm)
• unele specii de Entoloma, la care lamelele sunt ataşate de picior şi nu se dezvoltă pe trunchiuri în putrefacţie
• unele specii de Volvariella, la care lamelele sunt libere, dar care au la baza piciorului o volvă în formă de cupă
Dăunători: corpurile de fructificaţie sunt atacate de numeroase specii de diptere (Mycetophilidae, Trichoceridae, Drosophilidae, Sphaeroceridae, Platypezidae, Psychodidae, Asteiidae)
Comestibilitate: mediocră; nu este o ciupercă foarte adesea culeasă pentru a fi folosită în gastronomie; carnea este moale, albă, compactă, cu un miros uşor de ridiche; poate fi tăiată în felii mari, sotată în ulei şi folosită astfel ca garnitură la friptură; poate fi fiartă la foc mic în unt până capătă un pic de culoare, condimentată cu puţină sare, adăugat lichid şi fiartă în continuare până scade lichidul; poate fi deshidratată şi folosită în stare uscată în diferite preparate; poate fi tăiată în bucăţi mari şi lăsată la marinat pentru a fi folosită mai târziu
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu