|
Bazidiocarpul: foarte fragil, se rupe imediat ce este luat în mână; la început oval, alb-crem, devenind ulterior convex până la campanulat, brun-cenuşiu, cenuşiu-ocru, uşor mai închis la centru, striat pe margini, brăzdat radial de o serie de şanţuri fine; are diametrul de 0,5-2 cm
Lamelele: adnate; la început albe, mai târziu cenuşii şi în final negricioase; nu se lichefiază la maturitate
Piciorul: foarte fragil, neted, gol pe dinăuntru, albicios, adesea curbat; are înălţimea de 1,5-4 cm şi diametrul de 1-2 mm
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: saprofită; creşte în grupuri, adesea foarte numeroase (uneori de câteva sute de exemplare), diseminate la baza buştenilor, trunchiurilor de foioase aflate în putrefacţie, cioatelor
Specii similare:
• Coprinellus micaceus, care creşte sub formă de mănunchiuri, are pălăria mai mare (2-5 cm diametru), acoperită cu granule sclipitoare, mici
• Parasola plicatilis, care creşte pe pajişti, are pălăria adânc brăzdată, iar la maturitate lamelele devin negricioase şi se lichefiază
Comestibilitate: prezintă un interes culinar scăzut datorită cărnii subţiri şi fragile
Toxicitate: este o ciupercă toxică, al cărei consum poate provoca disconfort gastrointestinal dacă ingerarea are loc împreună cu alcoolul
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu