|
Bazidiocarpul: iniţial semisferic, ulterior convex, la maturitate aplatizat, cu diametrul de 5-15 (uneori 20-35) cm; cuticula este detaşabilă de pălărie, netedă, catifelată, de culoare brun închis până la aproape neagră la exemplarele tinere, castanie, brun deschis, brun-oliv mai târziu
Tuburile: iniţial, tuburile şi porii sunt de culoare albă, la maturitate devenind gălbui până la galben-verzui; tuburile se desprind uşor de carnea pălăriei
Piciorul: robust, plin, acoperit în partea superioară cu o reţea fină de linii, cu aspect reticulat; are colorit bej-maroniu, gălbui-maroniu, cu numeroase pete brun-roşiatice; cilindric, uneori mai mult sau mai puţin îngroşat la bază, cu înălţimea de 6-15 cm şi diametrul de 3-8 cm
Fructificaţie: iulie-octombrie
Ecologie: ectomicorizantă; creşte de obicei solitar, în pădurile de foioase, printre frunzele uscate de pe sol, formând relaţii simbiotice cu rădăcinile arborilor (Quercus, mai rar Fagus); este o specie iubitoare de căldură
Specii similare:
• Boletus edulis, care are zona marginală a pălăriei albă, iar piciorul este acoperit în partea superioară cu o reţea fină, de linii albicioase
• Tylopilus felleus, care are piciorul acoperit cu o reţea densă de linii maronii asemeni unei plase de pescuit
• Boletus pinophilus, care are cuticula pălăriei de culoare maronie cu tentă roşcată, piciorul îngroşat la bază şi acoperit cu o reţea de linii roşu-maronii, albicios în partea superioară
• Boletus reticulatus, care are pălăria de culoare mai deschis albă, crem-maronie, ocru-maronie, iar piciorul, îngroşat la partea inferioară, este acoperit în totalitate de o reţea bine conturată, neregulată, de linii albicioase şi maronii, cu aspect reticulat
Dăunători: larvele unor specii de diptere micetofile şi de coleoptere se hrănesc şi se dezvoltă în stratul himenal şi în picior; uneori corpurile de fructificaţie sunt atacate de melci
Comestibilitate: excelentă; carnea este compactă, foarte tare, de culoare albă şi nu-şi schimbă culoarea în contact cu aerul; are gust şi miros plăcut
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu