|
Bazidiocarpul: este cărnos, iniţial convex, pe margine cu resturi de văl parţial, uneori uşor umbonat, ulterior semisferic până la aplatizat, neted, cu colorit galben-maroniu, portocaliu-maroniu, roşcat în zona centrală, higrofan, cu diametrul de 2-6(10) cm
Lamelele: adnate; foarte dese, cu lamele mai scurte intercalate; la început albicioase, apoi cenuşii, la maturitate maronii cu tentă violet
Piciorul: albicios-gălbui la vârf, brun-roşcat la bază, cu o cortină albă, fără inel persitent, gol pe dinăuntru; are 4-10 cm înălţime şi 5-10 mm grosime
Fructificaţie: aprilie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în tufe mari, pe cioate, trunchiuri putrede de conifere (în special de Picea abies, Pinus, Abies alba), în zona montană; rareori se dezvoltă pe foioase (Fagus, Betula pendula)
Specii similare:
• Galerina marginata, la care lamelele sunt la început palid maronii, mai târziu de culoare scorţişoarei
• Kuehneromyces mutabilis, la care lamelele sunt la început palid maronii, ulterior roşcat-maronii
• Xeromphalina campanella, la care lamelele sunt decurente, gălbui-portocalii; pălăria este puternic striată
• Pholiota alnicola, care are lamelele ataşate de picior, la început palid gălbui, mai târziu galben-maronii până la brun-roşcate
Comestibilitate: este o specie comestibilă, nu foarte apreciată; carnea albicioasă până la gălbuie, subţire, are gust dulce; colectarea se recomandă a fi făcută cu mare precauţie datorită posibilelor confuzii cu alte specii ale genului Hypholoma care sunt otrăvitoare
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu