Cat's tongue, False hedgehog mushroom, Toothed jelly fungus, White jelly mushroom
|
Hydnum gelatinosum Scop. 1772, Tremellodon gelatinosus (Scop.) Fr. 1874
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră)
FRUCTIFICAȚIE: august-aprilie
ECOLOGIE: saprofită, uneori parazită; creşte solitar, împrăştiat, în mici grupuri, pe buşteni, buturugi, ramuri căzute de conifere (Picea abies), adesea pe fragmentele putrede care sunt acoperite de muşchi
CARNEA: moale, gelatinoasă, elastică, adesea cu miros de răşină, poate fi consumată în stare crudă în salate, marinată sau caramelizată; deşi comestibilă, rareori este colectată pentru consum datorită dimensiunilor reduse
|
BAZIDIOCARPUL: cu formă neregulată (spatulă, limbă, evantai, rinichi), translucid, gelatinos, uşor rugos, de 1-8 cm lăţime, 5-10 mm grosime; iniţial alb ca zăpada până la alb-cenuşiu, mai târziu palid cenuşiu până la maroniu
HIMENOFORUL: format dintr-o multitudine de mici ţepi decurenţi, moi, conici, lungi de 2-5 mm, palid cenuşii
PICIORUL: în lateral (atunci când este prezent), îngustat la bază, acoperit cu peri fini, înalt de până la 6 cm
SPECII SIMILARE: Tremella mesenterica, Hydnum repandum
|
|
|
Referinţe: | |
● | Bîrsan C., Tănase C., Mititiuc M. (2009). Lignicolous Macromycetes from Giumalău Secular Forest (Eastern Carpathians). Analele Universităţii "Ştefan cel Mare" Suceava. Secţiunea Silvicultură. Serie nouă. 1 |
● | Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 245 |
● | Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 224-225 |
● | Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 736 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 76 |
● | Tagliavini O., Tagliavini R. (2003). Atlante dei funghi commestibili della Basilicata. Seconda edizione. Consiglio Regionale della Basilicata: 354 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu