Chicken-of-the-woods, Crab-of-the-woods, Sulphur shelf
|
Boletus sulphureus Bull. 1789, Polyporus sulphureus (Bull.) Fr. 1821
|
Comestibilă condiționat
|
Laetiporaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai exemplarele tinere
FRUCTIFICAȚIE: aprilie-octombrie
ECOLOGIE: saprofită, ocazional parazită; se dezvoltă în grupuri, imbricat sau în mănunchiuri (uneori de 60-100 cm înălţime), pe lemn căzut sau viu (ramuri, trunchiuri, buşteni, cioate), producând lemnului atacat un putregai maroniu; atacă diferite specii de foioase (Quercus, Populus, Fagus, Robinia, Salix, Prunus avium), pomii fructiferi (Pyrus, Prunus), rareori coniferele
|
BAZIDIOCARPUL: la început în formă de tubercul, galben-auriu, gălbui-portocaliu, mai târziu crem până la cenuşiu, în formă de evantai, semicircular, încreţit, cu marginile ondulate, lobate, zonat; are diametrul de 5-40 cm, lăţimea de 5-20 cm și grosimea de 1-5 cm
HIMENOFORUL: sub formă de tuburi lungi de 1-5 mm; porii mici, cu colorit galben de sulf, exsudă un fluid gălbui la exemplarele tinere
|
CARNEA: exemplarele tinere, care au carnea moale şi suculentă sunt apreciate în gastronomie; poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al cărnii de pui
SPECII SIMILARE: Meripilus giganteus, care este brun-castaniu până la brun închis, concentric zonat, acoperit cu fibrile fine; Polyporus squamosus, care este crem-ocru, acoperit cu scvame concentrice, brune; Fistulina hepatica, care este brun-roşiatic; Grifola frondosa, la care este brun-cenuşiu, subţire, cu marginile ondulate; Bondarzewia montana, care este catifelat, uşor zonat
|
IMPORTANȚĂ: este o specie care produce pagube mari speciilor de interes silvic, atacând inima trunchiurilor vii; cercetările au arătat că extractele etanolice au proprietăţi antioxidante şi antimicrobiene, iar extractele apoase au proprietăţi antimicrobiene
DĂUNĂTORI: carpoforii sunt atacaţi de larvele unor specii de coleoptere (Tenebrionidae), diferite specii de diptere (Cecidomyiidae, Sphaeroceridae, Bolitophilidae, Pediciidae, Phoridae)
|
►bazidiocarpi tineri
|
►bazidiocarpi maturi
|
Referinţe: | |
● | Gérault A. (2006). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes (Hymenochaetales, Lachnocladiales, Ganodermatales, Poriales, Polyporales, Schizophyllales). Version 1.0: 58 |
● | Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 48 |
● | Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 69-71 |
● | Murrill W. A. (1920). Mycologia. New York Botanical Garden 12(1): 11 |
● | Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 255 |
● | Pârvu M., Andrei A.-Ş., Roşca-Casian O. (2010). Antifungal activity of Laetiporus sulphureus mushroom extract. Contribuţii Botanice 45: 65-70 |
● | Rimšaitė J. (2000). Contribution to the Knowledge of Insects Humificators of Fungi in Lithuania. Acta Zoologica Lituanica 10(1): 95-99 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 121-122 |
● | Schigel D. P. (2011). Polypore-beetle associations in Finland. Annales Zoologici Fennici 48: 319-348 |
● | Ševčík J. (2003). Insects associated with wood-decaying fungi in the Czech and Slovak Republics: a review of present knowledge. Acta Facultatis Rerum Naturalium Universitas Ostraviensis, Biologica-Ecologica 9: 159-165 |
● | Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84 |
● | Šiljegović J. D., Stojković D. S., Nikolić M. M., Glamočlija J. M., Soković M. D., Ćirić A. M. (2011). Antimicrobial activity of aqueous extract of Laetiporus sulphureus (Bull.: Fr.) Murill. Proceedings for Natural Sciences, Matica Srpska Novi Sad 120: 299-305 |
● | Turkoglu A., Duru M. E., Mercan N., Kivrak I., Gezer K. (2007). Antioxidant and antimicrobial activities of Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill. Food Chemistry 101: 267-273 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu