Bitter beech bolete, Bitter bolete, Scarlet-stemmed bolete
|
Boletus calopus Pers. 1801, Boletus olivaceus Schaeff. 1774, Tubiporus calopus (Pers.) Maire 1937
|
Necomestibilă
|
Boletaceae
|
TOXICITATE: considerată necomestibilă datorită gustului foarte amar, care nu dispare prin gătire, gust datorat prezenţei calopinei şi a unor derivaţi ai acesteia; consumul poate provoca intoxicaţii gastrointestinale
FRUCTIFICAȚIE: iunie-octombrie
ECOLOGIE: ectomicorizantă; creşte solitar, împrăștiat sau în grupuri mici pe solul pădurilor, în special sub Fagus, Quercus, dar şi sub Picea, Abies
DĂUNĂTORII: stratul himenal este atacat de larve de diptere (Mycetophilidae)
|
BAZIDIOCARPUL: cărnos, iniţial globular, apoi convex la aproape aplatizat, cu diametrul de 5-15 (uneori 20-30) cm; cuticula netedă, ușor catifelată, neseparabilă, cu colorit bej-maroniu, palid maroniu, cenuşiu-gălbui, gri-maroniu, maroniu-oliv; carnea tare, compactă, palid gălbuie, prin rupere capătă rapid nuanţe verzi-albăstrui în contact cu aerul
TUBURILE: adnate; lungi de 5-20 mm, albe sau alb-gălbui; porii mici, rotunzi, iniţial palid gălbui, ulterior galben-oliv, se colorează rapid în albastru la atingere
|
SPECII SIMILARE: Suillellus luridus, la care piciorul, ocru, cu aspect reticulat, este acoperit cu o reţea de linii roşii-albăstrui, ce formează celule alungite; Butyriboletus appendiculatus, al cărei picior, cu colorit galben, uneori cu pete maronii sau roşii, poate fi acoperit de o reţea fină în partea superioară; Xerocomellus chrysenteron, la care piciorul, adeseori curbat, cu colorit galben aprins, este acoperit în partea inferioară de o serie de fibrile roşii; Rubroboletus satanas, la care pălăria este mai albicioasă; piciorul este îngroşat la bază, cu colorit
|
galben, cu aspect reticulat, acoperit cu o reţea roşie aprins; Caloboletus radicans, la care piciorul, galben-limoniu, este uneori acoperit de o reţea fină în partea superioară; Rubroboletus rhodoxanthus, la care piciorul, cu colorit galben-portocaliu, este acoperit de o reţea deasă de linii carmin
PICIORUL: robust, uşor îngroşat la bază, albicios, palid gălbui, cu pete roşu-rozii (mai numeroase în partea inferioară); de obicei, cu o reţea fină de linii, cu aspect reticulat; înalt de 6-15 (20) cm şi gros de 2-5 (7) cm
|
►bazidiocarpi tineri
|
►bazidiocarpi maturi
|
Referinţe: | |
● | Arora D. (1986). Mushrooms demystified. Ten Speed Press: 523 |
● | Associazione Micologica Italiana Naturalistica Telematica (2018). Tutto funghi. Cercarli, riconoscerli, raccoglierli. Giunti Editore S.p.A.: 1-352 |
● | Cetto B. (1978). I Funghi dal Vero. Vol.1. 10° Edizione. 507 |
● | Cooke M.C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 255 |
● | Courtecuisse R., Duhem B. (2011). Guide des champignons de France et d'Europe: 1-544 |
● | Dann G. (2017). Edible Mushrooms. A Forager’s Guide to the Wild Fungi of Britain and Europe. UIT Cambridge Ltd.: 1-512 |
● | Fries E. (1821). Systema mycologicum: sistens fungorum ordines, genera et species, huc usque cognitas, quas ad normam methodi naturalis determinavit. Vol. 1, Lundæ, ex Officina Berlingiana: 390 |
● | Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Boletales. Version 2.0: 32 |
● | Guzmán G. (1990). Identificación de los hongos : comestibles, veneosos, alucinantes y destructores de la madera. Limusa: 86 |
● | Karadelev M., Miteva S., Stojkoska K. (2004). Checklist of humano-toxic macromycetes in the Republic of Macedonia. Proceedings of 2nd Congress of Ecologist of the Republic of Macedonia with International Participation. Skopje 6: 472-478 |
● | Karsten P.A. (1882). Bidrag till kännedom av Finlands natur och folk Haft.37: 15 |
● | Laux H.E. (2019). Der große Kosmos Pilzführer. Éditions Sud Ouest: 76 |
● | Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 52 |
● | Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 189 |
● | Palazón Lozano F. (2001). Setas para todos Pirineos, Península Ibérica. Pirineo: 591 |
● | Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 267 |
● | Phillips R. (2013). Mushrooms A comprehensive guide with over 1,250 detailed photographs of mushrooms and other fungi. Macmillan. London: 1-1327 |
● | Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 570 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 270 |
● | Sánchez Rodríguez J. A. (2004). Guía de Hongos de la Provincia de Ávila. Diputación Provincial de Ávila: 128 |
● | Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu