|
Bazidiocarpul: iniţial globular, apoi convex, mai târziu aplatizat, cu diametrul de 5-12 cm (uneori 20 cm); cuticula netedă, neseparabilă de carne, are colorit bej-maroniu, bej-ocru, palid maroniu, cenuşiu-bej; carnea fragedă, palid gălbuie, prin rupere nu-şi schimbă culoarea
Tuburile: adnate; lungi de 5-15(20) mm, la început de culoare galben-limonie, gălbui-verzui la maturitate, sunt uşor separabile de carne; porii mici, rotunzi, nu se colorează la atingere
Piciorul: este robust, uşor îngroşat la bază, palid gălbui, acoperit uneori cu mici puncte roşiatice, de obicei nereticulat, fin granulat; are lungimea de 5-15 cm şi grosimea de 2-5 cm; carnea de la baza piciorului eliberează un miros slab de iod când este tăiată
Fructificaţie: iunie-octombrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor, în special sub Quercus, dar şi sub Carpinus, Pinus, mai ales pe terenuri umede şi argiloase
Specii similare:
• Caloboletus radicans, la care piciorul este galben-limoniu, uneori acoperit de o reţea fină în partea superioară, iar porii se albăstresc prin presare
• Boletus fragrans, la care piciorul este gălbui, roşiatic la bază, lipsit de reţea, iar porii se albăstresc prin presare
• Butyriboletus appendiculatus, al cărei picior este gălbui, uneori roşiatic la bază, înspre vârf fin reticulat, iar porii se albăstresc uşor prin presare
• Boletus fechtneri, la care piciorul este gălbui, de obicei acoperit în întregime de o reţea fină, iar porii se albăstresc prin presare
Dăunători: carpozoamele sunt atacate de larve de diptere (Mycetophilidae, Phoridae, Syrphidae, Drosophilidae)
Comestibilitate: bună; este comestibilă carnea din pălărie, care are gust dulce şi o uşoară aromă de fructe
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu