miercuri, 6 ianuarie 2016

Boletus impolitus


  Comestibilitate: bună
Boletaceae     
Boletus impolitus DSC62679
Boletus impolitus DSC62681

Bazidiocarpul: iniţial globular, apoi convex, mai târziu aplatizat, cu diametrul de 5-12 cm (uneori 20 cm); cuticula netedă, neseparabilă de carne, are colorit bej-maroniu, bej-ocru, palid maroniu, cenuşiu-bej; carnea fragedă, palid gălbuie, prin rupere nu-şi schimbă culoarea
Tuburile: adnate; lungi de 5-15(20) mm, la început de culoare galben-limonie, gălbui-verzui la maturitate, sunt uşor separabile de carne; porii mici, rotunzi, nu se colorează la atingere
Piciorul: este robust, uşor îngroşat la bază, palid gălbui, acoperit uneori cu mici puncte roşiatice, de obicei nereticulat, fin granulat; are lungimea de 5-15 cm şi grosimea de 2-5 cm; carnea de la baza piciorului eliberează un miros slab de iod când este tăiată
Fructificaţie: iunie-octombrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor, în special sub Quercus, dar şi sub Carpinus, Pinus, mai ales pe terenuri umede şi argiloase
Specii similare:
Caloboletus calopus, la care piciorul are aspect reticulat şi este roşiatic la bază
Caloboletus radicans, la care piciorul este galben-limoniu, uneori acoperit de o reţea fină în partea superioară, iar porii se albăstresc prin presare
Boletus fragrans, la care piciorul este gălbui, roşiatic la bază, lipsit de reţea, iar porii se albăstresc prin presare
Butyriboletus appendiculatus, al cărei picior este gălbui, uneori roşiatic la bază, înspre vârf fin reticulat, iar porii se albăstresc uşor prin presare
Boletus fechtneri, la care piciorul este gălbui, de obicei acoperit în întregime de o reţea fină, iar porii se albăstresc prin presare
Dăunători: carpozoamele sunt atacate de larve de diptere (Mycetophilidae, Phoridae, Syrphidae, Drosophilidae)
Comestibilitate: bună; este comestibilă carnea din pălărie, care are gust dulce şi o uşoară aromă de fructe


  Bazidiocarpi tineri
Boletus impolitus DSC62677
Boletus impolitus DSC62683
Boletus impolitus DSC62685

  Referinţe:
Cooke M. C. (1871). Handbook of British Fungi. Macmillan and co., Paris and New York: 257
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Boletales. Version 2.0: 28-29
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 568
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 269
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84
Tagliavini O., Tagliavini R. (2003). Atlante dei funghi commestibili della Basilicata. Seconda edizione. Consiglio Regionale della Basilicata: 278

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu