vineri, 8 ianuarie 2016

Agaricus campestris

Field mushroom, Meadow mushroom
Pluteus campestris (L.) Fr. 1836, Pratella campestris (L.) Gray 1821, Psalliota campestris (L.) Quél. 1872

 
 Comestibilă
Agaricaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă) și în stare crudă, atât timp cât are lamelele roz viu și pălăria albă
FRUCTIFICAȚIE: aprilie-noiembrie; fructifică de obicei după ploaie
ECOLOGIE: saprofită; se dezvoltă solitar, în mici grupuri sau în cercuri, pe pajişti, imaşuri, păşuni gunoite, la marginea drumurilor, liziera pădurilor, foarte rar în păduri; frecventă pe păşunile pe care pasc animalele domestice

BAZIDIOCARPUL: cărnos, iniţial globulos, apoi convex, aplatizat la maturitate, cu diametrul de 5-10 cm; cuticula, separabilă de carne, cu colorit albicios, crem-albicios, alb-gălbui, netedă sau acoperită cu scvame fine palid maronii
LAMELELE: libere, inegale; rozii, acoperite de un văl parţial alb, apoi brun-rozii, la maturitate brun-negricioase
PICIORUL: oarecum cilindric, albicios, cu un inel subţire, nepersistent; neted, puţin scvamos sub inel, înalt de 3-10 cm, gros de 1-2 cm

Agaricus campestris DSC63207

Agaricus campestris DSC67155

Agaricus campestris DSC63218

SPECII SIMILARE: Agaricus sylvicola, la care pălăria are fibrile minuscule albe, iar piciorul este bulbos la bază, cu un inel subţire neregulat cutat; Amanita virosa, la care exemplarele tinere sunt acoperite de un văl, iar piciorul are volvă la bază; Agaricus xanthodermus, la care carnea se îngălbeneşte imediat prin rupere şi emană un miros neplăcut de fenol; Agaricus arvensis, la care pălăria are scvame palid maronii, iar piciorul are un inel mare, persistent; Inocybe erubescens, care are pălăria conic-campanulată, acoperită cu fibrile radiale

IMPORTANȚĂ: în timpul războiului interetnic din Bosnia şi Herţegovina, în perioada 1992-1995, această ciupercă a fost o importantă sursă de hrană pentru soldaţi şi rezidenţi, atât în stare crudă, cât şi coaptă la foc
CARNEA: albă, compactă, cu gust şi miros plăcute, nu-şi schimbă culoarea prin rupere; poate fi tăiată în bucăţi şi apoi călită în ulei sau prăjită ca atare; consumată în stare crudă în salate; se poate toca cu ceapă, pastă de tomate, şuncă și ulterior pasată pentru a obţine o pastă de consistenţa pateului

►bazidiocarpi maturi
Agaricus campestris DSC63220

Agaricus campestris DSC67147

Agaricus campestris DSC67150
Agaricus campestris DSC67143

Agaricus campestris DSC63224

Agaricus campestris DSC67152

►bazidiocarpi tineri
Agaricus campestris DSC67157

Agaricus campestris DSC63214

Agaricus campestris DSC63212

Referinţe:
Al-Momany A.M., Saleh G. (2009). A Comprehensive Study on Agaricus Species of North Cyprus. World Journal of Agricultural Sciences 5(2): 195-200
Carrillo L., Audisio M.C. (2007). Manual de microbiología de los alimentos. 1a edición. San Salvador de Jujuy: 168-169
Christensen Clyde M. (1972). Common Edible Mushrooms. Sixth printing. Lund Press, Minneapolis: 75-77
Fries E. (1821). Systema mycologicum: sistens fungorum ordines, genera et species, huc usque cognitas, quas ad normam methodi naturalis determinavit. Vol. 1, Lundæ, ex Officina Berlingiana: 281
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Agaricales. Version 2.1: 11
Greville R.K. (1824). Flora Edinensis or a description of plants growing near Edinburgh, arranged according to the Linnean System, with a concise introduction to the natural orders of the Class Cryptogamia, and illustrative plates. Edinburgh: 390
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 200-201
Linnaeus C. (1753). Species plantarum, exhibentes plantas rite cognitas, ad genera relatas, cum differentiis specificis, nominibus trivialibus, synonymis selectis, locis natalibus, secundum systema sexuale digestas. Tomus II. Holmiæ, Impensis Laurentii Salvii: 1173
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 82
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 361-365
Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 205
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 145-146
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 273
Redžić S., Barundanović S., Pilipović S. (2001). Wild Mushrooms and Lichens used as Human Food for Survival in War Conditions; Podrinje - Zepa Region (Bosnia and Herzegovina, W. Balkan). Human Ecology Review 17(2): 175-187
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 210
Schäffer J.C. (1774). Fungorum qui in Bavaria et Palatinatu circa Ratisbonam nascuntur icones, nativis coloribus expressae. Erlangae, Apud J. J. Palmium. Tom III: 16

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu