|
Bazidiocarpul: foarte cărnos, convex până la sferic, semisferic iniţial, turtit la maturitate, de 7-15 (uneori 30) cm diametru; cuticula este colorată în nuanţe de brun (brun-roşcat, brun închis, brun-cenuşiu, brun deschis), netedă, catifelată pe timp uscat şi vâscoasă pe vreme umedă; s-au găsit exemplare cu dimensiuni impresionante (42 cm diametrul pălăriei şi o greutate de 3,2 kg)
Tuburile: la suprafaţă, stratul sporifer este alb la început, ulterior devenind galben-verzui; tuburile, cu lungimea de 1-2 cm, sunt la început albicioase, ulterior galben-verzui
Piciorul: robust, acoperit în partea superioară cu o reţea fină, de linii albicioase, cu aspect reticulat; în tinereţe, adesea este îngroşat sau cu aspect de butoiaş; are înălţimea de 5-15 (25) cm şi grosimea de 2-6 cm
Fructificaţie: august-octombrie
Ecologie: ectomicorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici formate din 2 sau 3 exemplare, atât în pădurile de foioase cât şi în cele de conifere
Dăunători: s-a observat infestarea corpurilor de fructificaţie încă din primele stadii de formare de către un număr mare de insecte micetobionte, micetofile sau micetofage; cei mai importanţi dăunători sunt dipterele (în special din familiile Mycetophilidae, Phoridae, Drosophilidae şi Muscidae), coleopterele (mai ales din familiile Staphylidae şi Elateridae), acarienii, miriapodele, gasteropodele, mamiferele (Sciurus vulgaris)
Comestibilitate: excelentă; carnea este de culoare albă, tare, cu un gust uşor de miez de nucă şi o aromă plăcută de aluat; este o sursă importantă de proteine şi minerale, cu proprietăţi antioxidante (datorită conţinutului ridicat de flavonoide, carotenoide, fenoli, acizi organici - succinic, oxalic, citric, malic, fumaric etc.), acizi graşi (oleic, stearic, palmitic, linoleic); este ciuperca cu cel mai mare conţinut de aminoacizi (lizină, alanină, glutamină, glicină, serină, prolină)
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu