Grass-green Russula, Green brittlegill mushroom, Green Russula, Tacky green Russula
|
Russula aeruginea f. rickenii Singer 1936, Russula furcata var. graminicolor Secr. ex Gillet 1875
|
Comestibilă condiționat
|
Russulaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (mediocră), dar numai în urma gătirii
FRUCTIFICAȚIE: iulie-septembrie
ECOLOGIE: ectomicorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri mici pe solurile acide din pădurile de conifere sau cele mixte; formează asociaţii simbiotice cu diferite specii de arbori (mai ales Betula pendula, Picea abies, Pinus)
SPECII SIMILARE: Russula virescens, care are pălăria acoperită cu numeroase crăpături verde-cenuşiu închis până la verde crud; Russula olivacea, care are pălăria cu
|
colorit oliv-cenuşiu până la brun-purpuriu, cu diametru mai mare (10-20 cm); Russula xerampelina, care are pălăria roşie închis până la maronie, mai rar verzuie, iar carnea eliberează un miros puternic de peşte prin strivire; Amanita phalloides, care are pălăria cu colorit verde-cenuşiu până la galben-limoniu, adesea străbătută de linii fine, de culoare închisă, dispuse radiar; piciorul are la partea superioară un inel persistent, lat, iar la bază o volvă persistentă, membranoasă, sub formă de sac
|
TOXICITATE: otrăvitoare, dacă este consumată în stare crudă; se recomandă consumul cu precauţie, deoarece pot apărea crampe stomacale
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, ulterior întins şi uşor adâncit la centru, cu diametrul de 4-10(15) cm; cuticula netedă, se desprinde până la jumătatea pălăriei şi are colorit palid verzui, verde-cenuşiu deschis, rareori verde-oliv; uneori, cuticula este acoperită cu o serie de fibrile radiale, mai mult sau mai puţin evidente, de culoare verzui-cenuşie până la oliv; prin strivire, carnea de sub
|
cuticulă se colorează în ruginiu
LAMELELE: adnexe, dese, bifurcate; iniţial de culoare crem-albicioasă, ulterior gălbui, uneori cu pete ruginii
PICIORUL: cilindric sau uşor îngustat la bază, alb sau uneori cu nuanțe rozii; înalt de 4-6 cm şi gros de 1-2 cm
DĂUNĂTORII: corpurile de fructificaţie sunt atacate de larvele unor diptere (Ceratopogonidae, Drosophilidae, Phoridae)
|
Referinţe: | |
● | Boa E. (2004). Wild edible fungi. A global overview of their use and importance to people. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Rome: 1-147 |
● | Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 62-63 |
● | Hall I. R., Stephenson S.L., Buchanan P.K., Yun W., Cole A.L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 165-166 |
● | Kumar R., Tapwal A., Pandey S., Rishi R., Mishra G., Giri K. (2014). Six unrecorded species of Russula (Russulales) from Nagaland, India and their nutrient composition. Nusantara Bioscience 6(1): 33-38 |
● | Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 392 |
● | Massee G. (1902). European Fungus Flora: Agaricaceae. Duckworth & co. London: 33 |
● | Pala S.A., Wani A.H., Mir R.A. (2012). Diversity of macrofungal genus Russula and Amanita in Hirpora Wildlife Sanctuary, Southern Kashmir Himalayas. Biodiversitas 13(2): 65-71 |
● | Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 472 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 286 |
● | Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu