|
Bazidiocarpul: la început emisferic, apoi convex, mai târziu aplatizat, cu diametrul de 3-10 cm; cuticula, separabilă de carne pe 1/3 din diametru, netedă, vâscoasă pe vreme umedă, are colorit gălbui-ocru, gălbui-cenuşiu, palid gălbui, portocaliu-gălbui, de obicei cu linie mai deschisă la culoare pe margine; carnea de sub cuticulă este palid gălbuie
Tuburile: adnate, ulterior uşor decurente; dificil separabile de carne; galben-oliv, cu lungimea de 3-10 mm; porii sunt atât alungiţi cât şi rotunzi, la început palid gălbui, mai târziu cenuşiu-gălbui, galben-oliv
Piciorul: cilindric, subţire; are colorit gălbui, cu puncte brun-roşcate, cu înălţimea de 4-6 cm şi grosimea de 5-8 mm
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: micorizantă; se dezvoltă solitar sau în grupuri numeroase, pe solurile acide din pădurile de conifere (Pinus)
Dăunători: face parte din dieta veveriţelor, care le colectează şi le depozitează pentru a le consuma pe perioada anotimpului rece; larvele unor diptere se dezvoltă în interiorul corpurilor de fructificaţie (Mycetophilidae)
Specii similare:
• Suillus variegatus, la care cuticula este gălbui-ocru, ocru-ruginiu, ocru-oliv, acoperită cu solzi mici de culoare mai închisă (ruginie, maronie, cenuşie)
• Suillus granulatus, care are pe jumătatea superioară a piciorului o serie de puncte cu aspect granular; porii, iniţial albicioşi, exudă picături de lichid, ulterior devenind gălbui
• Chalciporus piperatus, la care pălăria este netedă, maroniu-roşcată, iar tuburile adnate au pori alungiţi
Comestibilitate: mediocră; sunt comestibile exemplarele foarte tinere, după îndepărtarea cuticulei; carnea moale, albicioasă, gălbuie, ocru-gălbuie, cu un miros plăcut de fructe, nu-şi schimbă culoarea prin rupere; prin gătire, se colorează în roşu-violet
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu