|
Bazidiocarpul: iniţial semisferic, apoi convex la aplatizat-convex, cu diametrul de 3-9(15) cm; cuticula este greu separabilă, catifelată, netedă, colorată în diferite nuanţe de brun (roşcat, cafeniu, castaniu, ciocolatiu); carnea din pălărie se colorează uşor în albăstrui prin rupere
Tuburile: adnate, cu lungimea de 8-15 mm; porii, neregulaţi, de 0,5-1 mm diametru, la început sunt albicioşi, crem, palid gălbui, cu timpul căpătând nuanţe oliv, verzui; prin apăsare, se colorează uşor în cenuşiu, gri-albăstrui
Piciorul: cilindric sau uşor subţiat la bază, robust, ocru-maroniu deschis, uneori cu tentă rozie; are înălţimea de 4-9(15) cm şi grosimea de 1-3 cm; carnea din picior, palid gălbuie, se colorează uşor în albăstrui prin rupere
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: ectomicorizantă; creşte solitar sau împrăştiat, la marginea pădurilor de conifere (sub Picea abies, Pinus), uneori şi a celor mixte
Specii similare:
• Xerocomus subtomentosus, a cărei pălărie este mai deschisă la culoare (brun-cenuşiu deschis), iar porii nu-şi schimbă culoarea prin apăsare
• Boletus edulis, care are piciorul mai gros, acoperit în partea superioară cu o reţea fină, de linii albicioase, cu aspect reticulat
• Tylopilus felleus, la care porii, albi la început şi rozii la maturitate, se colorează în carmin, maroniu prin apăsare
• Cyanoboletus pulverulentus, care are porii, neregulaţi, cu colorit galben-limoniu, ulterior galben-oliv până la maroniu, se colorează în albastru prin apăsare
• Gyroporus castaneus, la porii sunt albi, iar piciorul are câteva cavităţi la interior
Dăunători: corpurile de fructificaţie constituie o sursă de hrană pentru diferite specii de acarieni, larve de diptere, mamifere (Sciurus vulgaris)
Comestibilitate: bună; carnea este palid gălbuie, roz-maronie sub cuticulă; se pot consuma exemplarele tinere, în stare proaspătă, după îndepărtarea stratului himenal şi numai prin gătire îndelungată; exemplarele mature se pot conserva în ulei sau saramură, pot fi uscate, congelate, dar trebuiesc consumate cu precauţie pentru că pot cauza disconfort intestinal; de asemenea, pălăriile se pot tăia în bucăţi şi se pot prăji în unt, servite ca garnitură la carne, creveţi, peşte, ca ingredient în supe, risotto
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu