|
Bazidiocarpul: la început campanulat, ulterior convex, apoi mai mult sau mai puţin aplatizat, la maturitate cu marginile neregulat ondulate, fragil, cu diametrul de 3-10(15) cm; cuticula netedă, lipicioasă pe vreme umedă, are colorit roşu-sângeriu, roşu-purpuriu, roşu-negricios, galben-ocru, portocaliu-roşcat
Lamelele: adnexe sau libere; groase, inegale, distanţate; iniţial gălbui, mai târziu cu nuanţe roşiatice, gălbui-portocalii, gălbui-roşiatice
Piciorul: cilindric, fibros; gălbui, în partea inferioară cu dungi roşiatice; ajunge la 5-9 cm înălţime şi 1-2 cm grosime
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în asociaţie cu muşchii de pământ, solitar sau în grupuri mici, pe pajişti montane umede, la marginea pădurilor de conifere
Specii similare:
• Hygrocybe coccinea, care are iniţial pălăria campanulată, ulterior aplatizată, cu colorit roşu-portocaliu aprins
• Hygrocybe conica, care are pălăria conică la început, cu vârful ascuţit, cu colorit roşu viu până la portocaliu-roşcat
Comestibilitate:
carnea, fragilă, albicioasă în picior, gălbuie sub cuticulă, poate fi gătită la exemplarele tinere; au fost semnalate cazuri în care consumul acestei ciuperci a cauzat disconfort gastro-intestinal
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu