luni, 22 ianuarie 2018

Hygrocybe punicea


  Comestibilitate: mediocră
Hygrophoraceae     
Hygrocybe punicea DSC128198
Hygrocybe punicea DSC128196

Bazidiocarpul: la început campanulat, ulterior convex, apoi mai mult sau mai puţin aplatizat, la maturitate cu marginile neregulat ondulate, fragil, cu diametrul de 3-10(15) cm; cuticula netedă, lipicioasă pe vreme umedă, are colorit roşu-sângeriu, roşu-purpuriu, roşu-negricios, galben-ocru, portocaliu-roşcat
Lamelele: adnexe sau libere; groase, inegale, distanţate; iniţial gălbui, mai târziu cu nuanţe roşiatice, gălbui-portocalii, gălbui-roşiatice
Piciorul: cilindric, fibros; gălbui, în partea inferioară cu dungi roşiatice; ajunge la 5-9 cm înălţime şi 1-2 cm grosime
Fructificaţie: iulie-noiembrie
Ecologie: saprofită; se dezvoltă în asociaţie cu muşchii de pământ, solitar sau în grupuri mici, pe pajişti montane umede, la marginea pădurilor de conifere
Specii similare:
Hygrocybe coccinea, care are iniţial pălăria campanulată, ulterior aplatizată, cu colorit roşu-portocaliu aprins
Hygrocybe conica, care are pălăria conică la început, cu vârful ascuţit, cu colorit roşu viu până la portocaliu-roşcat
Comestibilitate: carnea, fragilă, albicioasă în picior, gălbuie sub cuticulă, poate fi gătită la exemplarele tinere; au fost semnalate cazuri în care consumul acestei ciuperci a cauzat disconfort gastro-intestinal


  Bazidiocarpi tineri
Hygrocybe punicea DSC129106
Hygrocybe punicea DSC129108
Hygrocybe punicea DSC129208
Hygrocybe punicea DSC128195 Hygrocybe punicea DSC129102

  Bazidiocarpi maturi
Hygrocybe punicea DSC128194
Hygrocybe punicea DSC129206
Hygrocybe punicea DSC128199
Hygrocybe punicea DSC128202 Hygrocybe punicea DSC129203 Hygrocybe punicea DSC129221

  Referinţe:
Duffy T. J., Wood M. G. (2008). Toxic Fungi Of Western North America. MykoWeb (www.mykoweb.com): 104
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Heterobasidiomycetes. Tricholomatales. Version 2.1: 22-23
Kummer P. (1871). Der Führer in die Pilzkunde: Anleitung zum methodischen, leichen und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze: mit Ausnahme der Schimmel - und allzu winzigen Schleim - und Kern-Pilzchen. Zerbst: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung: 112
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 154

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu