|
Bazidiocarpul: la început convex, ulterior turtit, la maturitate cu marginile ondulate, fragil, cu diametrul de 10-35(45) mm şi marginea uşor striată; cuticula are colorit roşu-portocaliu, la maturitate mai deschisă la culoare (portocalie, portocaliu-gălbuie, ocru-gălbuie), adesea cu o zonă îngustă galben-portocalie pe margine, neseparabilă, higrofană, cu scvame extrem de fine vizibile pe vreme uscată
Lamelele: adnate sau uşor decurente; inegale, distanţate, galben-portocalii
Piciorul: este fragil, alungit, cu lungimea de 2-3 ori mai mare decât a diametrului pălăriei, roşu-portocaliu, cu nuanţe mai deschise la partea inferioară (galben-portocaliu); are 20-70 mm înălţime şi 2-6 mm diametru
Fructificaţie: iunie-noiembrie
Ecologie: creşte solitar sau în grupuri mici, pe sol, printre muşchii de pământ şi firele de iarbă de pe pajiştile montane umede, de la marginea pădurilor de conifere
Specii similare:
• Hygrocybe cantharellus, care are pălăria mai mică (6-20 mm diametru), iar lamelele sunt decurente cu colorit alb-gălbui
• Hygrocybe coccinea, care are pălăria mai mare (20-60 mm diametru), cu colorit roşu-purpuriu, lamelele portocaliu-roşiatice şi piciorul mai gros (5-10 mm)
• Hygrocybe conica, care are pălăria conică la început, cu vârful ascuţit, cu colorit roşu viu până la portocaliu-roşcat
Comestibilitate: deşi considerată comestibilă, carnea fragilă şi dimensiunile reduse fac ca interesul gastronomic al acestei specii să fie extrem de scăzut
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu