|
Bazidiocarpul: este fin catifelat, sfărâmicios, cărnos; inițial convex, albicios, cu marginile involute, la maturitate în formă de pâlnie, cu cuticula crăpată, de culoare alb-gălbuie, crem, palid gălbui-roşcată, cu diametrul de 10-20(30) cm; carnea compactă, tare, când este ruptă secretă din abundenţă un latex albicios, cu gust pişcător, ce devine uşor gălbui în contact cu aerul
Lamelele: decurente; distanţate, destul de groase, bifurcate; inițial albicioase, ulterior căpătând o uşoară nuanţă gălbuie
Piciorul: tare, plin, cu aspect catifelat; cilindric sau uşor îngustat la bază, de 3-6 cm înălţime şi 2-4 cm grosime
Fructificaţie: august-noiembrie
Ecologie: micorizantă; creşte solitar sau în grupuri mici, pe solul pădurilor de foioase sau de conifere
Specii similare:
• Russula delica, care are lamelele adnate sau uşor decurente, inegale, cu o uşoară tentă verzui-albăstruie; pălăria netedă, cu dimensiuni mai mici (5-15 cm)
• Lactarius piperatus, care are lamelele decurente, foarte dese, subţiri, pălăria netedă, cu dimensiuni mai mici (5-15 cm)
• Lactarius controversus, care are lamelele scurt decurente, iniţial albicioase, ulterior rozii, pălăria netedă, de 5-20(30) cm diametru, cu pete rozii
Dăunători: corpurilor de fructificaţie sunt atacate de larvele unor diptere (Mycetophilidae, Limoniidae, Chloropidae, Drosophilidae)
Importanţă:
- în trecut, în perioadele de foamete, era folosită în loc de garnitură la preparatele din carne, după neutralizarea latexului prin prăjirea timp îndelungat la grătar
- studiile au arătat că acumulează, în cantităţi importante, în pălărie, fosfor (P) şi potasiu (K), elemente ce au efect benefic asupra persoanelor cu afecţiuni cardiace şi renale
- în urma cercetărilor, s-a constatat că extractele etanolice şi cloroformice obţinute din carpoforii de Lactarius vellereus au proprietăţi antifungice faţă de unele ciuperci dăunătoare din genul Fusarium
Comestibilitate: considerată necomestibilă datorită gustului său piperat; totuşi, există persoane care o apreciază şi o prepară, tăind-o în felii şi apoi prăjind-o în ulei
|
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu