luni, 17 august 2015

Pleurotus ostreatus

Oyster mushroom
Pleurotus glandulosus (Bull.) Gillet 1876, Pleurotus salignus (Pers.) P. Kumm. 1871

 
 Comestibilă condiționat
Pleurotaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (bună), fiind apreciate în special exemplarele tinere
FRUCTIFICAȚIE: septembrie-decembrie
ECOLOGIE: saprofită; creşte în buchete mari, (uneori de până la câteva kilograme), imbricat, pe buşteni de foioase (în special pe Fagus, Aesculus hippocastanum), producând un putregai alb; uneori poate fi găsită şi pe trunchiuri vii sau pe conifere; se hrănește adesea cu mici nevertebrate (viermi, păianjeni), posedând un mecanism prin care distrug membrana celulară a acestora în urma

eliberării unor proteine
BAZIDIOCARPUL: inițial convex, cu marginile răsucite înspre interior, gri-albăstrui, maro-roşcat, brun închis, brun-oliv, mai târziu aplatizat, cu marginile ondulate şi lobate, uneori crăpate, cu o uşoară adâncitură la centru, de 4-15 (25-30) cm diametru, reniform, circular, în formă de evantai, ureche, scoică, lopată, mai deschis la culoare (albicios, cenuşiu)
LAMELELE: puternic decurente; anastomozate la bază, dese, moi; iniţial de culoare albă, ulterior crem

Pleurotus ostreatus DSC45912

Pleurotus ostreatus DSC45917

Pleurotus ostreatus DSC128112

SPECII SIMILARE: Pleurotus pulmonarius, care are piciorul foarte scurt şi gros (1-3 cm înălţime, 0,5-1,5 cm grosime), poziţionat de obicei în lateral, acoperit de numeroase scvame; Clitocybe dealbata, care are pălăria mai mică (2-4 cm), adeseori deformată şi creşte pe solul pădurilor, pe pajişti, fâneţe; Pleurotus cornucopiae, care are pe picior o reţea de nervuri
DĂUNĂTORII: corpurile de fructificaţie sunt foarte des atacate de numeroase larve de diptere (Mycetophila)

PICIORUL: adesea rudimentar sau absent; când este prezent, este neted, cilindric, ataşat în lateral de substrat, scurt şi gros (de 1-4 cm înălţime şi 1-3 cm grosime)
IMPORTANȚĂ: este o ciupercă cultivată în toată lumea pentru calităţile sale alimentare: conţine în jur de 100 de compuşi bioactivi diferiţi, o parte dintre aceștia cu efect medicinal asupra organismului uman (anticancerigeni, antioxidanți, antitumorali, antibacterieni, cu efect benefic asupra ochilor, antidiabetici, antiartritici); conţine o serie de polizaharide, ce măresc motilitatea gastro-intestinală;

Pleurotus ostreatus IMG15718

Pleurotus ostreatus DSC128115

Pleurotus ostreatus IMG15726

CARNEA: moale, elastică, albă, cu gust dulce, conţinut ridicat de proteine (circa 50%); considerată o delicatesă în unele bucătării orientale, fiind folosită ca înlocuitor de carne, în supe, tocane, salate, gătită cu sosuri, la grătar, făcută pane, conservată prin murare sau deshidratare; exemplarele tinere sunt preferate, deoarece, cu trecerea timpului, carnea devine tare, căpătând o aromă şi un gust neplăcut

este o ciupercă bine-cunoscută în medicina tradiţională indiană pentru potenţialul său de reducere a nivelului ridicat de glucoză şi de grăsimi din sânge

Referinţe:
Alam N., Amin R., Khan A., Ara I., Shim M.J., Lee M.W., Lee T.S. (2008). Nutritional analysis of cultivated mushrooms in Bangladesh: Pleurotus ostreatus, Pleurotus sajor-caju, Pleurotus florida and Calocybe indica. Mycobiology 36(4): 228-232
Bhakta M., Kumar P. (2013). Mushroom Polysaccharides as a Potential Prebiotics. International Journal of Health Sciences and Research 3(8): 77-84
Christensen Clyde M. (1972). Common Edible Mushrooms. Sixth printing. Lund Press, Minneapolis: 63-65
del Conte A., Lassoe T. (2008). The edible mushroom book. DK Publishing: 86
Choudhury M.B.K., Rahman T., Kakon A.J., Hoque N., Akhtaruzzaman M., Begum M.M., Choudhuri M.S.K., Hossain M.S. (2013). Effects of Pleurotus ostreatus on Blood Pressure and Glycemic Status of Hypertensive Diabetic Male Volunteers. Bangladesh Journal of Medical Biochemistry 6(1): 5-10
Deepalakshmi K., Mirunalini S. (2014). Pleurotus ostreatus an oyster mushroom with nutritional and medicinal properties. Journal of Biochemical Technology 5(2): 718-726
Kummer P. (1871). Der Führer in die Pilzkunde: Anleitung zum methodischen, leichen und sichern Bestimmen der in Deutschland vorkommenden Pilze: mit Ausnahme der Schimmel - und allzu winzigen Schleim - und Kern-Pilzchen. Zerbst: Verlag von E. Luppe's Buchhandlung: 105
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 72
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 350
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 96-98
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 286-287
Pauliuc I., Botău D. (2013). Antibacterial activity of Pleurotus ostreatus gemmotherapic extract. Journal of Horticulture, Forestry and Biotechnology 17(1): 242-245
Rea C. (1922). British Basidiomycetae: A Handbook to the Larger British Fungi. Cambridge University Press: 445
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 148
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu