duminică, 13 octombrie 2013

Macrolepiota procera

Parasol mushroom
Agaricus procerus Scop. 1772, Amanita procera (Scop.) Fr. 1836, Lepiota procera (Scop.) Gray 1821

 
 Comestibilă condiționat
Agaricaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (excelentă), numai dacă este gătită; se consumă doar pălăriile tinere
FRUCTIFICAȚIE: mai-noiembrie
ECOLOGIE: saprofită; crește solitar (rareori în grupuri), pe solul pădurilor de foioase, mixte sau de conifere; la marginea pădurilor, în rarişti de pădure, prin luminişuri, pajişti, la marginea drumurilor
DĂUNĂTORI: larvele unor diptere Mycetophilidae atacă bazidiocarpii (Mycetophila, Exechia)

BAZIDIOCARPUL: în formă de ou, apoi semisferică, la final umbeliformă, cu diametrul de 10-25 (30-40) cm; la centru netedă, discret umbonată, cafenie, ciocolatie, maroniu închis, înspre exterior bej-maronie la cenuşie, cu solzi mari, concentrici, brunii, care se detaşează uşor
LAMELELE: libere; dese, cărnoase, iniţial albe, apoi crem cu o uşoară tentă rozie
PICIORUL: cilindric, bulbos la bază, înalt de 15-20 (35-40) cm, gros de 1-3 cm, cu scvame concentrice maronii în zig-zag, cu un inel mare, dublu, mobil

Macrolepiota procera DSC26194

Macrolepiota procera DSC58118

Macrolepiota procera DSC40790

SPECII SIMILARE: Chlorophyllum rhacodes, care are piciorul uniform colorat, alb, iar carnea albă, prin strivire, se colorează în roşu-maroniu şi emană un miros înţepător; Macrolepiota mastoidea, care are la început piciorul albicios, ulterior brun-roşcat, acoperit cu mici floculozităţi brun-gălbui; Cystoderma amianthinum, care are mici scvame pe picior şi un inel nepersistent
CARNEA: doar cea din pălărie este apreciată, cea din picior fiind tare şi fibroasă; are miros plăcut de nuci fiind gătită în Europa asemeni cotletului; este recomandată

consumarea exemplarelor tinere, a căror pălărie nu depăşeşte 10 cm diametru; este preparată adesea prin prăjire în ulei sau unt după ce este tăvălită prin ou şi pesmet; poate fi conservată prin uscare; consumată în stare crudă sau insuficient gătită, produce intoxicaţii gastro-intestinale; este o specie care are abilitatea de a acumula mercur în concentraţii ridicate

►bazidiocarpi maturi
Macrolepiota procera DSC46561

Macrolepiota procera DSC25428

Macrolepiota procera DSC67096
Macrolepiota procera DSC67102

Macrolepiota procera DSC129474

Macrolepiota procera DSC41413
Macrolepiota procera DSC40758

Macrolepiota procera DSC129470

Macrolepiota procera DSC142247
Macrolepiota procera DSC40770

Macrolepiota procera DSC40768

Macrolepiota procera DSC58121
Macrolepiota procera DSC24864

Macrolepiota procera DSC41498

Macrolepiota procera DSC25565
Macrolepiota procera DSC96404

Macrolepiota procera DSC96439

Macrolepiota procera DSC125159
Macrolepiota procera IMG13445





►bazidiocarpi maturi diametrul pălăriei de 25 cm / înălţimea piciorului de 40 cm
Macrolepiota procera DSC144144

Macrolepiota procera DSC144147

Macrolepiota procera DSC144151

►bazidiocarpi tineri
Macrolepiota procera DSC46583

Macrolepiota procera DSC26161

Macrolepiota procera IMG154409
Macrolepiota procera DSC67016

Macrolepiota procera DSC66944

Macrolepiota procera DSC41470
Macrolepiota procera DSC96415

Macrolepiota procera DSC96434

Macrolepiota procera DSC96788
Macrolepiota procera DSC127124

Macrolepiota procera DSC127102

Macrolepiota procera DSC25818
Macrolepiota procera IMG13552





Referinţe:
Camangi F., Stefani A., Sebastiani L., Lippi A., Petrucci P., Falaschi N. (2008). Etnomicologia – La Risorsa Fungo in Alta Valle del Vara la Valle del Biologico. CM Alta Valle del Vara e SSSA: 178-179
Christensen Clyde M. (1981). Edible Mushrooms. Second edition, revised. University of Minnesota Press: 52-53
del Conte A., Lassoe T. (2008). The edible mushroom book. DK Publishing:53
Ge Z.W., Yang Z.L., Vellinga E.C. (2010). The genus Macrolepiota (Agaricaceae, Basidiomycota) in China. Fungal Diversity 45: 81-98
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Agaricales. Version 2.1: 65
Groves J. Walton (1979). Edible and Poisonous Mushrooms of Canada. Ottawa: Research Branch. Agriculture Canada: 99
Hall I.R., Stephenson S.L., Buchanan P.K., Yun W., Cole A.L.J. (2003). Edible and Poisonous Mushrooms of the World. Timber Press: 156
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 90
Mabey R. (2012). Food for Free. HarperCollins Publishing: 359
Mincu E.C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 142-144
Pârvu M. (2007). Ghid practic de micologie. Editura Casa Cărţii de Ştiinţă. Cluj-Napoca: 275
Rimšaitė J. (2000). Contribution to the Knowledge of Insects Humificators of Fungi in Lithuania. Acta Zoologica Lituanica 10(1): 95-99
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 213
Ševčik J. (2006). Diptera associated with fungi in the Czech and Slovak Republics. Časopis Slezkého Muzea Opava 55 (Suppl. 2): 1-84
Tagliavini Osvaldo (2012). Funghi della Basilicata / a cura di Osvaldo e Rosario Tagliavini: 134
Webster J., Weber R. (2007). Introduction to Fungi. Third Edition. Cambridge University Press: 536

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu