duminică, 27 octombrie 2013

Lycoperdon perlatum

Common puffball, Warted puffball, Wolf farts
Lycoperdon gemmatum var. perlatum (Pers.) Fr. 1829

 
 Comestibilă condiționat
Lycoperdaceae   

COMESTIBILITATE: comestibilă (bună), dar numai atâta timp cât gleba este încă omogenă şi de culoare albă (exemplarele tinere)
FRUCTIFICAȚIE: iunie-noiembrie
ECOLOGIE: saprofită; se dezvoltă solitar, împrăştiat sau în mici grupuri, pe solul pădurilor de conifere sau de foioase, prin pajişti, de-a lungul drumurilor; uneori se dezvoltă pe resturile lemnoase căzute pe sol aflate în descompunere

BAZIDIOCARPUL: este piriform, uşor turtit la vârf până la aproape sferic, iniţial de culoare albă, ulterior gălbui, oliv sau maroniu la maturitate, de 1,5-6 cm diametru şi 3-7 cm înălţime
EXOPERIDIA: la maturitate, se desface la partea superioară sub forma unui orificiu (ostiolă) prin care sporii vor fi eliberaţi în urma impactului picăturilor de ploaie cu corpul ciupercii şi datorită mişcării curenţilor de aer

Lycoperdon perlatum DSC24532

Lycoperdon perlatum DSC26013

Lycoperdon perlatum IMG14390

ENDOPERIDIA: acoperită cu o mulţime de verucozităţi foarte fine, puţin vizibile, printre care sunt intercalate ace mai lungi (1-2 mm), conic-piramidale, obtuze, cu colorit albicios, care ulterior devin cenuşii sau brune, ace care se desprind foarte uşor la maturitate, lăsând în urmă o reţea de areole poligonale (mai evidente în partea superioară)
GLEBA: la început albă, elastică, ulterior gălbuie iar la maturitate brun-oliv; subgleba albă, apoi brun-oliv, cu o reţea de adâncituri poligonale de 1 mm

PICIORUL: uneori bine format, alteori rudimentar, scurt sau absent
ÎNTREBUINȚĂRI: au fost descoperite dovezi în America de Nord care atestă faptul că sporocarpii de Lycoperdon perlatum erau folosiţi de către indieni în ritualurile religioase: erau arşi pentru alungarea fantomelor asemeni tămâiei; goliţi de spori, umpluţi cu pietricele şi folosiţi de către vindecători pe post de clopoţei zornăitori; folosiţi ca obiecte purtătoare de noroc

Lycoperdon perlatum DSC48324

Lycoperdon perlatum DSC26019

Lycoperdon perlatum DSC26033

CARNEA: poate fi prăjită ca atare, preparată prin prăjire după ce este amestecată cu ou şi pesmet, folosită ca substitut de găluşte în supe, uscată şi folosită mai mult pentru a da gust mâncării datorită gustului său piperat; este o specie care acumulează în cantităţi importante metale grele (Zn, Co, Cd, Pb), fiind şi un bun indicator al poluării solului cu seleniu şi mercur

DĂUNĂTORII: sporocarpii sunt căutaţi de către o serie de mamifere pentru conţinutul bogat în proteine, carbohidraţi, grăsimi, micronutrienţi; există şi un grup de insecte care foloseşte carpoforii drept adăpost sau drept zonă de reproducere

►bazidiocarpi maturi
Lycoperdon perlatum DSC30700

Lycoperdon perlatum DSC27405

Lycoperdon perlatum DSC31043
Lycoperdon perlatum DSC69778

Lycoperdon perlatum DSC69870

Lycoperdon perlatum DSC27394
Lycoperdon perlatum DSC99521

Lycoperdon perlatum DSC31038

Lycoperdon perlatum DSC125645

►bazidiocarpi tineri
Lycoperdon perlatum DSC24791

Lycoperdon perlatum DSC43581

Lycoperdon perlatum DSC43574
Lycoperdon perlatum DSC66650

Lycoperdon perlatum DSC66647

Lycoperdon perlatum DSC24527
Lycoperdon perlatum DSC124836

Lycoperdon perlatum DSC41453

Lycoperdon perlatum DSC68575
Lycoperdon perlatum IMG14675

Lycoperdon perlatum DSC126230



►bazidiocarpi atacaţi de dăunători
Lycoperdon perlatum DSC42147

Lycoperdon perlatum DSC62899

Lycoperdon perlatum DSC68566

Referinţe:
Falandysz J., Nnorom I. C., Jarzyńska G., Romińska D., Damps K. (2012). Mercury bio-concentration by Puffballs (Lycoperdon perlatum) and evaluation of dietary intake risk. Bulletin of environmental contamination and toxicology 89(4): 759-763
Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Gasteromycetes. Version 2.0: 20
Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 27
Mincu E. C.,  Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 215-216
Nicholson M. S. (2009). Some spiritualistic uses of mushrooms. Fungi 2(2). Special Issue - Ethnomycology: 6-7
Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 297
Tagliavini Osvaldo (2012). Funghi della Basilicata / a cura di Osvaldo e Rosario Tagliavini: 160
Yilmaz F., Işiloglu M., Merdivan M. (2003). Heavy Metal Levels in Some Macrofungi. Turkish Journal of Botany 27: 52-55

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu