Common puffball, Warted puffball, Wolf farts
|
Lycoperdon gemmatum var. perlatum (Pers.) Fr. 1829
|
Comestibilă condiționat
|
Lycoperdaceae
|
COMESTIBILITATE: comestibilă (bună), dar numai atâta timp cât gleba este încă omogenă şi de culoare albă (exemplarele tinere)
FRUCTIFICAȚIE: iunie-noiembrie
ECOLOGIE: saprofită; se dezvoltă solitar, împrăştiat sau în mici grupuri, pe solul pădurilor de conifere sau de foioase, prin pajişti, de-a lungul drumurilor; uneori se dezvoltă pe resturile lemnoase căzute pe sol aflate în descompunere
|
BAZIDIOCARPUL: este piriform, uşor turtit la vârf până la aproape sferic, iniţial de culoare albă, ulterior gălbui, oliv sau maroniu la maturitate, de 1,5-6 cm diametru şi 3-7 cm înălţime
EXOPERIDIA: la maturitate, se desface la partea superioară sub forma unui orificiu (ostiolă) prin care sporii vor fi eliberaţi în urma impactului picăturilor de ploaie cu corpul ciupercii şi datorită mişcării curenţilor de aer
|
ENDOPERIDIA: acoperită cu o mulţime de verucozităţi foarte fine, puţin vizibile, printre care sunt intercalate ace mai lungi (1-2 mm), conic-piramidale, obtuze, cu colorit albicios, care ulterior devin cenuşii sau brune, ace care se desprind foarte uşor la maturitate, lăsând în urmă o reţea de areole poligonale (mai evidente în partea superioară)
GLEBA: la început albă, elastică, ulterior gălbuie iar la maturitate brun-oliv; subgleba albă, apoi brun-oliv, cu o reţea de adâncituri poligonale de 1 mm
|
PICIORUL: uneori bine format, alteori rudimentar, scurt sau absent
ÎNTREBUINȚĂRI: au fost descoperite dovezi în America de Nord care atestă faptul că sporocarpii de Lycoperdon perlatum erau folosiţi de către indieni în ritualurile religioase: erau arşi pentru alungarea fantomelor asemeni tămâiei; goliţi de spori, umpluţi cu pietricele şi folosiţi de către vindecători pe post de clopoţei zornăitori; folosiţi ca obiecte purtătoare de noroc
|
CARNEA: poate fi prăjită ca atare, preparată prin prăjire după ce este amestecată cu ou şi pesmet, folosită ca substitut de găluşte în supe, uscată şi folosită mai mult pentru a da gust mâncării datorită gustului său piperat; este o specie care acumulează în cantităţi importante metale grele (Zn, Co, Cd, Pb), fiind şi un bun indicator al poluării solului cu seleniu şi mercur
|
DĂUNĂTORII: sporocarpii sunt căutaţi de către o serie de mamifere pentru conţinutul bogat în proteine, carbohidraţi, grăsimi, micronutrienţi; există şi un grup de insecte care foloseşte carpoforii drept adăpost sau drept zonă de reproducere
|
►bazidiocarpi maturi
|
►bazidiocarpi tineri
|
►bazidiocarpi atacaţi de dăunători
|
Referinţe: | |
● | Falandysz J., Nnorom I. C., Jarzyńska G., Romińska D., Damps K. (2012). Mercury bio-concentration by Puffballs (Lycoperdon perlatum) and evaluation of dietary intake risk. Bulletin of environmental contamination and toxicology 89(4): 759-763 |
● | Gérault A. (2005). Florule évolutive des Basidiomycotina du Finistere - Homobasidiomycetes. Gasteromycetes. Version 2.0: 20 |
● | Locsmándi C., Vasas G. (2013). Ghidul culegătorului de ciuperci: ciuperci comestibile şi otrăvitoare. Editura Casa: 27 |
● | Mincu E. C., Ţuculescu R. (2010). Ciupercile din România. Editura Galaxia Gutenberg: 215-216 |
● | Nicholson M. S. (2009). Some spiritualistic uses of mushrooms. Fungi 2(2). Special Issue - Ethnomycology: 6-7 |
● | Sălăgeanu G., Sălăgeanu A. (1985). Determinator pentru recunoaşterea ciupercilor comestibile, necomestibile şi otrăvitoare din România. Editura Ceres: 297 |
● | Tagliavini Osvaldo (2012). Funghi della Basilicata / a cura di Osvaldo e Rosario Tagliavini: 160 |
● | Yilmaz F., Işiloglu M., Merdivan M. (2003). Heavy Metal Levels in Some Macrofungi. Turkish Journal of Botany 27: 52-55 |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu